Mobiele menu

Dietary induced methylome and transcriptome dynamics assessing nutrition impacts on cardiovascular and metabolic health

Het DNA in al onze cellen heeft dezelfde volgorde, maar de moleculaire verpakking ervan in elk celtype volledig anders. De verpakking bepaalt welke van de door het DNA gecodeerde genen in een cel actief kunnen zijn en welke zijn uitgeschakeld. Deze verpakking wordt epigenetica genoemd en kan, in tegenstelling tot de DNA-sequentie, reageren op omgevingsfactoren, zoals dieet. In het DIMENSION-project werkten onderzoekers uit Londen, Parijs, München, Madrid en Leiden samen om uit te zoeken hoe dat kan.

Door gebruik te maken van geavanceerde laboratorium- en gegevensanalysetechnieken en elkaars studies te combineren, hebben zij cruciale vooruitgang geboekt bij het ontrafelen van de rol van epigenetica in de invloed van voeding op onze gezondheid. Bovendien hebben de onderzoekers de weg vrijgemaakt voor een onderzoeksveld dat uiteindelijk tot doel heeft geïndividualiseerde reacties op voeding in kaart te brengen en die vervolgens in te zetten om ziekten te voorkomen en te behandelen.

Belangrijkste resultaten

In DIMENSION werkten onderzoekers uit vijf landen samen aan een gemeenschappelijk doel: ontdekken hoe voeding de epigenetische regulering van ons DNA verandert en hoe deze veranderingen vervolgens de gezondheid kunnen beïnvloeden. Tot de belangrijkste resultaten behoort het onderzoek naar een leefstijlinterventie, waarbij we ontdekten dat voeding weefselspecifieke effecten heeft op de epigenetica. Ook werd in laboratoriumexperimenten het effect bepaald van vetzuren, een belangrijke voedingscomponent, op de functie van immuuncellen, die een sleutelrol spelen bij hart- en vaatziekten. Een laatste voorbeeld is de bundeling van internationale studies om te ontrafelen wat de relatie is tussen signaalmoleculen in het bloed die reageren op dieet (IL6, adiponectine, leptine), epigenetische regulering en ziektemechanismen.

DIMENSION heeft inzicht gegeven in oorzakelijke en weefselspecifieke effecten van voeding op epigenetica en de basis gelegd voor zulk onderzoek in toekomstige samenwerkingen.

Producten

Titel: Genomic and phenotypic insights from an atlas of genetic effects on DNA methylation
Auteur: Josine L. Min, Gibran Hemani, Eilis Hannon, Koen F. Dekkers, Juan Castillo-Fernandez, René Luijk, Elena Carnero-Montoro, Daniel J. Lawson, Kimberley Burrows, Matthew Suderman, Andrew D. Bretherick, Tom G. Richardson, Johanna Klughammer, Valentina Iotchkova, Gemma Sharp, Ahmad Al Khleifat, Aleksey Shatunov, Alfredo Iacoangeli, Wendy L. McArdle, Karen M. Ho, Ashish Kumar, Cilla Söderhäll, Carolina Soriano-Tárraga, Eva Giralt-Steinhauer, Nabila Kazmi, Dan Mason, Allan F. McRae, David L. Corcora
Magazine: Nature Genetics
Begin- en eindpagina:
Titel: Omixer: multivariate and reproducible sample randomization to proactively counter batch effects in omics studies
Auteur: Lucy Sinke, Davy Cats, Bastiaan T Heijmans
Magazine: Bioinformatics
Begin- en eindpagina:
Link: https://doi.org/10.1093/bioinformatics/btab159
Titel: Randomize Samples for -omics Profiling
Link: http://www.bioconductor.org/packages/release/bioc/html/Omixer.html
Titel: Omixer: multivariate and reproducible sample randomization to proactively counter batch effects in omics studies
Link: https://www.bioconductor.org/packages/release/bioc/html/Omixer.html

Kenmerken

Projectnummer:
529051021
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Heijmans
Verantwoordelijke organisatie:
Leids Universitair Medisch Centrum