Mobiele menu

Digi-On: praktische aanbevelingen voor fysiotherapie en oefentherapie op afstand

Fysio- en oefentherapie lenen zich goed voor (gedeeltelijke) zorg op afstand, aangezien er vanuit de fysio- en oefentherapeut in toenemende mate nadruk ligt op de coachende rol en het bevorderen van zelfmanagement. Daarnaast hebben patiënten meestal een reeks behandelingen, waardoor het goed mogelijk is om een gedeelte op afstand aan te bieden. Ondanks de potentie zijn de ervaringen en het gebruik wisselend en is er behoefte aan praktische aanbevelingen over zorg op afstand.

Doel

Binnen dit project zijn praktische aanbevelingen ontwikkeld die kunnen worden toegevoegd aan bestaande en nieuwe richtlijnen, zoals Artrose heup-knie en COPD. Hiermee draagt het project bij aan de duurzame integratie van zorg op afstand aan patiënten binnen de fysio- en oefentherapie en toekomstbestendige zorg. De focus ligt op technologische toepassingen die het mogelijk maken om consulten en behandelingen die voorheen face-to-face plaatsvonden (deels of volledig) digitaal plaats te laten vinden.

Samenwerking

Het Digi-On-project is gezamenlijk opgezet door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, Patiëntenfederatie Nederland en de Hogeschool Utrecht.

Resultaat

De ontwikkelde generieke richtlijn 'Zorg op afstand' richt zich specifiek op vormen van zorg op afstand die zorg in de praktijk geheel of gedeeltelijk vervangen, en niet op vormen die een aanvulling zijn op de reguliere behandeling:

  • De richtlijn geeft fysio- en oefentherapeuten praktische handvatten in het over het wel, niet of gedeeltelijk toepassen van zorg op afstand vergeleken met een regulier behandeltraject vanuit het perspectief van de patiënt. 
  • Ook geeft de richtlijn praktische handvatten voor de therapeutische doelen waarvoor zorg op afstand ingezet kan worden. 
  • Daarnaast worden aanbevelingen gedaan over het kiezen van een passende vorm van zorg op afstand, voor het opbouwen en onderhouden van een goede patiënt-therapeutrelatie, en voor het samen met de patiënt beslissen over de inzet van zorg op afstand. 

De geformuleerde aanbevelingen zijn aandoeningsoverstijgend toepasbaar waardoor vanuit andere (aandoeningsspecifieke) richtlijnen naar deze generieke richtlijn kan worden verwezen.

Producten

Titel: Deze keuzehulp begeleidt therapeuten om samen met de patiënt een keuze te maken of ze wel of niet gebruik kunnen maken van zorg op afstand en welke vorm ze hierbij kunnen toepassen. Het is een visuele samenvatting van het proces die wordt doorlopen.
Link: https://www.kngf.nl/binaries/content/assets/kennisplatform/onbeveiligd/themapagina-zorg-op-afstand/kngf_keuzehulp_zorg_op_afstand.pdf

Kenmerken

Projectnummer:
516012521
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
D. Conijn MSc
Verantwoordelijke organisatie:
Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
Afbeelding

Zorg op afstand opnemen in richtlijnen

Het is belangrijk dat aanbevelingen over face-to-face vervangende zorg op afstand worden opgenomen in bestaande richtlijnen. Daarom financieren we 7 projecten waarin ervaringen met zorg op afstand worden opgenomen in richtlijnen. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.