Mobiele menu

Digitaal rugplatform

Projectomschrijving

Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks meer dan 2 miljoen mensen zich melden bij de huisarts met rugklachten. Vaak zijn deze klachten relatief onschuldig en gaan ze, met de juiste aanpak, vanzelf weer over. Toch zijn er veel mensen die medische hulp zoeken bij rugklachten. De pijn is heftig en men maakt zich dan snel zorgen. 

De juiste informatie en adviezen kan mensen met rugklachten vaak in een vroegtijdig stadium geruststellen. Naast geruststellen zijn vaak een paar praktische tips voldoende om mensen zelfstandig te laten herstellen van rugklachten.

Op het digitale rugplatform worden twee prangende vragen beantwoord, namelijk 1) Wat heb ik? en 2) Wat kan ik doen zodat het over gaat? Deze vragen worden beantwoord door de bezoeker naar de juiste informatie te leiden en in eenvoudige taal de bezoekers te informeren en adviseren. 

Het is bedoeld voor iedereen met rugklachten en kan onnodige zorgkosten voorkomen

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Er spelen 2 factoren: 1. (Fysiotherapeutische) zorg in NL is vooral gericht op het oplossen van een zorgvraag, en minder op het voorkomen van die zorgvraag. 2. (Fysiotherapeutische) zorg in NL is vooral gericht op fysieke zorg, en minder op digitale en online zorg Het rugplatform dat wij ontwikkelen ziet vanuit stepped care toe op het oplossen van beide factoren. Het is een online omgeving waar iedereen met rugklachten duidelijke informatie kan vinden over rug-, nek- en bekkenklachten: ontstaan van de klacht, tips en adviezen hoe er mee om te gaan en op te lossen en hoe het voorkomen had kunnen worden. Daarnaast krijgt de bezoeker verdiepende informatie over de klacht zelf in tekst, middels eenvoudige en korte video (bv: wat is een rughernia?) en een aantal huiswerkoefeningen die uitgevoerd kunnen worden. Dit alles wordt aangeboden in een gratis omgeving, die is gericht op geruststelling, preventie en zelf management. Is deze eerst stap niet voldoende voor de bezoeker, dan bieden we de mogelijkheid tot digitale begeleiding door een rugexpert (fysiotherapeut). Tegen een kleine vergoeding krijgt de bezoeker toegang tot een digitaal spreekuur, digitaal consult, chat, webinars, e-learning en andere middelen, om op die manier digitaal in contact te treden met een rugexpert. Dit is laagdrempelig, eenvoudig toegankelijk, en goedkoop. Is de vraag van de bezoeker complexer, dan bieden we in de derde stap de mogelijkheid tot een fysiek consult op de vestiging middels hoogwaardige fysiotherapeutische zorg. Deze stepped care oplossing, waarin de basis digitale zorg is, draagt bij aan een oplossing op beide hierboven genoemde factoren.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
838002766
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J.E. ten Brinke
Verantwoordelijke organisatie:
Fysius B.V.