Disrupting the rhythm of depression; Cost-effectiveness of an e-mental health self management intervention with automated tele-monitoring for recurrent depression
Online cognitieve therapie bij depressie
De impact van unipolaire depressieve stoornissen op de gezondheidszorg is zeer groot. Naar verwachting staat de stoornis in 2030 tweede op een lijst van vijftien belangrijke aandoeningen in termen van ‘disability’. De grote impact is grotendeels te wijten aan de recidiverende aard. Ter beperking van de impact is aandacht nodig voor preventie van depressieve terugval en voor recidivering, met name bij patiënten die daarop een hoog risico lopen. De meest bekende effectieve en beschikbare psychologische interventie is cognitieve therapie. Dit is echter kostbaar en niet beschikbaar voor alle patiënten. Vanuit de Rijksuniversiteit Groningen worden daarom nieuwe online therapiemogelijkheden onderzocht. De verwachting is dat zowel de resultaten als de kosteneffectiviteit van online therapie superieur zijn aan de traditionele therapie.
Doelstelling
Vaststellen hoe, ten opzichte van de reguliere zorg, de effectiviteit en kosteneffectiviteit zijn van E-mental zelfmanagement cognitieve therapie (E-Zelf CT), met SMS-based telemonitoring van depressieve symptomatologie.
Producten
Auteur: Gemma D. Kok, Claudi L. H. Bockting mail, Huibert Burger, Wiebke Hannig, Gerdina H. M. Pijnenborg, Pim Cuijpers, Steven D. Hollon
Auteur: G.D. Kok, G.D. van Rijsbergen, H.J. Elgersma en C.L.H. Bockting
Magazine: Psychologie & Gezondheid
Auteur: Gemma Kok, Claudi Bockting, Huibert Burger, Filip Smit, Heleen Riper
Auteur: Claudi LH Bockting, Gemma D Kok, Lillian van der Kamp, Filip Smit, Evelien van Valen, Robert Schoevers, Harm van Marwijk, Pim Cuijpers, Heleen Riper, Jack Dekker, Aaron T Beck
Magazine: BMC Psychiatry
Auteur: Elgersma, H.J., Bockting, c.L.H., Kok, G.D.
Magazine: Huisarts en Wetenschap
Verslagen
Eindverslag
Is terugval te voorkomen bij depressie met internettherapie?
Dit onderzoek had voornamelijk tot doel om te onderzoeken of de begeleide zelfhulp per internet of op de mobiele telefoon (Mobiele cognitieve therapie: M-CT) bovenop reguliere zorg superieur is ten opzichte van reguliere zorg in het voorkomen van terugval (relapse/recurrence) in termen van effectiviteit en doelmatigheid. Daarnaast onderzochten we of het effect van deze M-CT minder is bij mensen die bovendien een chronische somatische aandoening hebben.
Hoewel de korte termijn resultaten (na 3 maanden) van deze studie erg gunstig zijn, laten de lange termijn resultaten (15-24 maanden) geen significant verschil zien in tijd tot terugval. Weliswaar zien we wel dat mensen die M-CT hadden gehad over 15-24 maanden minder snel terugvallen dan de controle groep, maar dit verschil is niet significant. Mensen die bovendien een lichamelijke chronische aandoeningen hebben lijken niet beter (of slechter) te reageren op M-CT. Er waren geen aanwijzingen dat deze behandeling kosteneffectief is.
Mogelijk zijn de effecten groter indien er meer begeleiding gegeven wordt bij de M-CT. Vervolgonderzoek moet dat uitwijzen.