Mobiele menu

Domeinoverstijgend samenwerken voor mensen met onbegrepen gedrag in Gelderland-Midden

In Gelderland-Midden werken gemeenten, zorgorganisaties, politie ervaringsdeskundigen samen om de problemen voor en rond mensen met onbegrepen gedrag klein te houden. Kennis over ggz, verslaving en zorg aan (verstandelijk) gehandicapten komt naar de wijk in project 1. Voor de politie komt er een meldpunt, waar zij advies kunnen vragen als ze te maken krijgen met personen met verward gedrag in project 2. In project 3 gaan we samen leren en afspraken maken: gewoon samen doen!

Doel

We voorkomen dat in acute situaties de crisis escaleert of stagneert. We bouwen voort op de netwerkstructuur die er staat. Daarbij werken we ook aan het verbinden van de verschillende initiatieven en bestaande projecten t.a.v. onbegrepen gedrag en Zorg & Veiligheid die er al zijn. We steken energie in samenwerking optimaliseren, optimaal houden en samen leren.

Aanpak

We werken aan 3 concrete projecten: 

  1. Invoering van WijkGGZ in 3 wijken: zorg dichtbij thuis, accent op preventie, betrokkene blijft eigen baas samen met zijn naasten. Meer GGZ expertise in de wijk. 
  2. In de lucht krijgen van een meldpunt ter ondersteuning van politie bij onbegrepen gedrag buiten kantoortijden. Op het meldpunt werken mensen met kennis van de ggz, verslavingszorg en zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. 
  3. Gewoon samen doen! Samenwerken blijft niet bij woorden. Niet alles kan in het eerste jaar. We werken ook aan een plan van aanpak voor het vervolg in de laatste 2 jaar van het programma.

Samenwerkingspartners

Onbegrepen gedrag is van betrokkene zelf maar ook van zijn omgeving. Onbegrepen gedrag heeft veel verschijningsvormen en even zoveel oorzaken. Soms is dat het ontbreken van bestaanszekerheid, heeft iemand een psychische aandoening, gebruikt te veel middelen of is iemand kwetsbaar door een verstandelijke beperking of een combinatie van deze dingen. De omgeving kan overlast ervaren, maar kan hen ook als bedreigend en gevaarlijk ervaren. Samen moeten we hier mee aan de slag. We zijn gemeenten, ggz, verslavingszorg, gehandicaptenzorg, huisartsen, beschermd wonen, woningstichting, politie, Openbaar Ministerie, GGD, ambulancezorg en mensen die onbegrepen gedrag hebben laten zien.

(Verwachte) resultaten

  1. Leren van ervaringen met de WijkGGZ in 3 gemeenten. 
  2. In Gelderland-Midden is een werkend meldpunt ingesteld en geborgd voor langere tijd. 
  3. “Gewoon samen doen” levert producten op die professionals helpen in het samen werken. Niet alles kan in 1 jaar. Er komt een plan van aanpak voor een vervolgaanvraag voor de resterende looptijd van het programma. 
  4. Alle betrokken partijen hebben hun samenwerking in een overeenkomst vastgelegd.

Kenmerken

Projectnummer:
10610202410002
Looptijd: 4%
Looptijd: 4 %
2025
2026
Gerelateerde programma's:
Projectleider en penvoerder:
G.P.F.M. Hesselmans Hesselmans
Verantwoordelijke organisatie:
Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden