Doorontwikkelen Dagactiviteiten Delft
In Delft wonen veel (kwetsbare) senioren en personen met de diagnose dementie . Mensen met dementie hebben altijd nog duidelijke ideeën over wat bijdraagt aan hun kwaliteit van leven, zoals: nuttig kunnen zijn, plezier beleven aan activiteiten, sociaal contact en geaccepteerd worden zoals je bent. Mantelzorgers geven aan vooral behoefte te hebben aan informatie, praktische en emotionele steun. Daarnaast is uit onderzoek naar dagactiviteiten voor mensen met dementie en gesprekken met inwoners de behoefte aan een laagdrempelige voorziening om mensen te ontmoeten geuit.
Om beter tegemoet te komen aan de behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers worden drie nieuwe, onderzochte, effectieve en nog beter op de individu afgestemde, begeleidings- en ondersteuningsactiviteiten, Ontmoetingscentra 3.0, geïntroduceerd in de ontmoetingscentra van Pieter van Foreest. De ontmoetingscentra hebben de stap naar verdere individualisering ingezet met de toevoeging van de interventies, waardoor nog beter op het individu afgestemd maatwerk ontstaat. Ook worden de Seniorenhonken geïntroduceerd als laagdrempelige ontmoetingsplek in de wijk.
Doel
Het doel van de Seniorenhonken is het creëren van een laagdrempelige ontmoetingsplek die mensen in verbinding brengt met elkaar, het stimuleren van sociale contacten en het eerder in beeld brengen van mensen die kwetsbaar zijn wat kan leiden tot minder of later gebruik van professionele ondersteuning.
Het doel van de drie nieuwe begeleidings- en ondersteuningsactiviteiten is de mensen met dementie en hun mantelzorgers nog beter voorzien in hun behoefte aan praktische en emotionele steun. Verder heeft het als doel om mensen met dementie (weer) actief deel te laten nemen aan zinvolle activiteiten in de samenleving.
Aanpak
De Seniorenhonken worden geleid door vrijwilligers. Met elkaar creëren de ouderen (de bezoekers) een veilige en gezellige omgeving. De vrijwilligers krijgt ondersteuning voor de begeleiding van de medewerkers van de ontmoetingscentra van Pieter van Foreest of Delft voor Elkaar (welzijnsorganisatie). De drie nieuwe begeleidings- en ondersteuningsactiviteiten worden uitgerold binnen de al bestaande ontmoetingscentra van Pieter van Foreest, deze activiteiten worden ondersteund door de medewerkers binnen deze centra. De medewerkers worden hierin geschoold, en er wordt naar een werkwijze gekeken waar deze activiteiten een vaste plaats in krijgen.
Samenwerkingspartners
Binnen het project zijn verschillende partijen betrokken. Zo zijn Delft voor Elkaar, een welzijnsorganisatie, en Vidomes, een woningcorporatie, betrokken bij het opzetten van de Seniorenhonken. De flatcoach van Vidomes en de wijkverbinders van DvE zijn actief bezig met het benaderen van mogelijke geïnteresseerden. Door deze persoonlijke benadering ervaren we een succes in het aantal bezoekers elke week. Voor een van de onderdelen van de ondersteuningsactiviteiten wil het project mensen met de diagnose dementie (weer) actief deel laten nemen aan activiteiten in de samenleving. Om dit te bewerkstelligen zoekt het project de samenwerking op met sportverenigingen, ondernemers en bijvoorbeeld Alzheimer Nederland voor eventuele scholingen. Alle partners binnen de lokale dementieketen worden ook betrokken bij de nieuwe interventies.
Verwachte resultaten
De (verwachte) resultaten van het seniorenhonk zijn dat mensen (de bezoekers) contacten gaan maken met elkaar. De (verwachte) resultaten van de drie nieuwe begeleidings- en ondersteuningsactiviteiten in de ontmoetingscentra zijn dat de mantelzorgers zich beter voorzien voelen qua praktische en emotionele steun, en dat de mensen met dementie (weer) met zelfvertrouwen actief kunnen deelnemen aan activiteiten in de samenleving.
Een verwacht resultaat op de lange termijn is dat mantelzorgers langer de zorg voor een naaste met dementie kunnen dragen, dat mensen met dementie langer mee kunnen komen in de maatschappij en dat ze langer thuis kunnen blijven wonen.