Doorontwikkeling en innovatie aanbod dagactiviteiten thuiswonende mensen met dementie
Begin 2024 zijn de gemeenten Druten en Wijchen gestart met de doorontwikkeling van dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie. In 2022 werd, met subsidie van ZonMw, de huidige en gewenste situatie in kaart gebracht via een regiobeeld en behoefteanalyse. Hieruit bleek een groeiende vraag naar betekenisvolle dagactiviteiten, met specifieke aandacht voor mensen met een migratieachtergrond en mantelzorgers. Op basis van deze informatie is een plan van aanpak opgesteld, waarbij de volgende vragen centraal staan:
- Hoe ontwikkelen en vernieuwen we activiteiten, zodat deze beter aansluiten bij de persoonlijke interesses van thuiswonende mensen met dementie, dichtbij huis?
- Hoe kunnen wij mensen die moeite hebben om mee te doen, maar nog geen diagnose dementie hebben, vroegtijdig een aanbod doen?
- Hoe zorgen we ervoor dat de dagactiviteiten aansluiten bij de behoefte van mensen met een migratieachtergrond/niet-Nederlandse cultuur?
- Hoe kunnen we mantelzorgers het beste ondersteunen, zodat zij de zorg langer volhouden?
Doel
Het doel van het project is een samenhangend en toekomstbestendig aanbod van zinvolle dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie in de gemeenten Wijchen en Druten realiseren.
- Doorontwikkelen aanbod: dagactiviteiten beter laten aansluiten op de behoeften van thuiswonende mensen met dementie, met focus op kunst, cultuur, beweging en buitenactiviteiten.
- Aanbod voor migrantenouderen: eerder in contact brengen met zorgtrajectbegeleiders om dementie sneller te signaleren en ondersteuning te bieden. Inzicht krijgen in hun behoeften om een passend aanbod te creëren.
- Ontlasten van mantelzorgers: concrete handvatten en tools bieden, hen stimuleren meer gebruik te maken van respijtzorgvoorzieningen en lokaal met elkaar in contact brengen.
Aanpak
Het project focust zich op de drie speerpunten en wordt gefaseerd uitgevoerd, waarbij een extern projectleider vanaf het begin alle stakeholders betrekt. We voeren individuele gesprekken met betrokken partijen: mensen met dementie en hun naasten/mantelzorgers, zorgprofessionals, lokale verenigingen, informele verbanden, wijkcentra en ontmoetingsplekken. De gesprekken zijn praktisch van aard: samen bepalen we welke stappen er gezet kunnen worden en welke acties direct uitgevoerd kunnen worden. De ingestelde klankbordgroep van ervaringsdeskundigen is nauw betrokken bij zowel de totstandkoming als de evaluatie. Deze werkwijze zorgt voor duurzame implementatie en borging binnen de gemeenschappen van Druten en Wijchen.
Samenwerkingspartners
Binnen het project wordt samengewerkt met: zorgaanbieders, welzijnsorganisatie, vrijwilligers, zorgtrajectbegeleiders, kerngroepen dementie Wijchen en Druten, klankbordgroep van ervaringsdeskundigen, mantelzorgers, wijkcentra en ontmoetingsplekken, buurtsportcoaches, lokale verenigingen, vertegenwoordigers van migrantengemeenschappen en een sociaal maatschappelijk ondernemer. Deze samenwerking is bijzonder omdat het een breed scala aan expertise en perspectieven samenbrengt. En het zorgt voor een integrale aanpak, verhoogt de betrokkenheid en daarmee de inzet van partijen. Door samen te bedenken wat nodig is in kleine stappen en dit direct om te zetten naar acties, wordt eigenaarschap gecreëerd. Dit zorgt voor een goede borging van het project.
Verwachte resultaten
De eerste effecten worden in het najaar verwacht. Doordat intensief wordt samengewerkt met mensen in het veld en zoveel mogelijk de aansluiting zoeken bij bestaande activiteiten, kunnen er redelijk snel vernieuwingen/veranderingen ingezet worden. De resultaten worden na 18 maanden verwacht. Dit omvat een vernieuwend aanbod van dagactiviteiten dat goed vindbaar is en dat beter aansluit bij de behoeften van thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers. Inclusief een specifiek aanbod voor mensen met een migratieachtergrond. Het aanbod is divers, vraaggericht en er is een betere en afgestemde samenwerking tussen de uitvoerende partijen. Hierdoor wordt een duurzame en inclusieve zorgomgeving gecreëerd.