The Dream Challenge

Projectomschrijving

Wat houdt het project in?

Voor jongeren met een verstandelijke beperking is het niet zo vanzelfsprekend om een maatschappelijke diensttijd te vervullen. Tijd om daar verandering in te brengen, vonden de initiatiefnemers. Zij maken een match tussen een jongere mét en een jongere zonder een verstandelijke beperking, die als duo The Dream Challenge aangaan. Die uitdaging is gebaseerd op de droom van de verstandelijk beperkte jongere en heeft een maatschappelijke impact. De jongeren kiezen hun partners zelf en gaan onder begeleiding van trainers van de academie voor Zelfstandigheid én met een werkkapitaal van €500 van start. Zo zijn de jongeren niet alleen van betekenis voor elkaar, maar ook voor hun omgeving – een echt dreamteam! 

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor de jongeren

Voor deelnemers met een verstandelijke beperking is het project een mooie kans om een droom te verwezenlijken, maar ook voor de andere jongeren is het waardevol. Hun samenwerkingsvaardigheden en inlevingsvermogen worden op de proef gesteld, wat hen klaarstoomt voor de arbeidsmarkt. Daarnaast krijgen ze kosten voor reizen en smartphonegebruik vergoed, krijgen ze een getuigschrift én toegang tot online trainingen.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Met dit project hebben ’s Heeren Loo en de academie voor Zelfstandigheid een inventieve manier gevonden om hun jongeren een nieuwe impuls te geven en verder te laten deelnemen in de samenleving – iets wat de samenleving zelf natuurlijk ook ten goede komt. 

Onderzoeksvragen voor het concept MDT

  • Hoe kunnen we dit project nog meer inrichten op het verwerven van leerervaringen om het concept maatschappelijke diensttijd nader in te richten?
  • Welke begeleiding werkt wel, wat werkt niet?

Doelgroep

Jongeren van 16 t/m 27 jaar door het hele land, met en zonder verstandelijke beperking

Regio

Nationaal

Meer informatie

Producten
Titel: Jongeren met en zonder beperking dragen bij aan de maatschappij
Auteur: Tjitske Gijzen
Magazine: Klik
Verslagen

Eindverslag

50% van de jongeren in Nederland doet wel eens vrijwilligerswerk! Ook jongeren met een verstandelijke beperking willen hun talenten inzetten voor de ander. Wat is jouw droom en hoe kan je met die droom ook anderen blij maken? Deze vraag was het begin van project The Dream Challenge. Een mooie samenwerking tussen jongeren van ’s Heeren Loo en de Academie voor zelfstandigheid. Jongeren uit het hele land melden zich aan en 35 dromen werden geselecteerd. De dromers werden gematched met studenten uit heel Nederland. Zo ontstonden er droomduo’s. Petra en Tieke, twee dreamcoaches van de Academie voor zelfstandigheid hebben de duo’s tijdens het hele traject als droomcoach begeleidt. Zo werden heel veel dromen waargemaakt. Er werden beautydagen, pannekoekenfeesten, integratiefeesten en voetbaltoernooien georganiseerd. Er werd een film gemaakt (met premiere!), er werd een picto-app ontwikkeld, een verpleeghuis meegenomen naar de dierentuin en een buurt-moestuin opgezet. En dat is maar een kleine greep.. The Dream Challenge 2019 was een groot succes. Alle jongeren ontvingen na hun project een certificaat van deelname van de academie. Jongeren bij ’s Heeren Loo hebben heel veel talent! Zij maakten zichzelf en anderen in hun omgeving blij met fantastische projecten. Een leerpunt voor ons is dat in de voortzetting van de The Dream Challenges willen samenwerken met een partner die de werving & matching gaat verzorgen. Bekijk hier zelf wat The Dream Challenge heeft betekend: https://youtu.be/h21qyNln45c

Samenvatting van de aanvraag
Iedereen heeft dromen. En soms kan je dromen waar maken. Jongeren met een licht verstandelijke beperking willen van waarde zijn voor hun omgeving. Het vervullen van een maatschappelijke diensttijd is echter voor hen minder vanzelfsprekend dan voor ‘normaal begaafde’ jongeren. Door hun handicap hebben zij nu eenmaal soms hulp nodig. Neem Peter. Hij ergert zich aan het zwerfafval in zijn straat. Hij wil daar graag wat aan doen. Maar hoe pak je dat nu aan? En met wie? Wij willen jongeren uitdagen om samen met een leeftijdgenoot met een licht verstandelijke beperking dromen te realiseren. Je vormt een team! Uit de dromen van ‘onze’ jongeren kies jij een droom die ook bij jou past. En samen gaan jullie aan te slag om de droom te verwezenlijken. Dat lijkt simpel maar is vaak echt een uitdaging. Want hoe kom je nu aan middelen? En wie gaat jou verder helpen bij je plan? Welke slimme ideeën kan je samen bedenken? Wat werkt wel en wat werkt ook helemaal niet? Want soms is mislukken een hele goede manier om toch tot resultaten te komen en dromen waar te maken. We noemen ons initiatief daarom the dreamchallenge.
Onderwerpen
Kenmerken
Projectnummer:
743001211
Looptijd:
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
G. ten Hoven
Verantwoordelijke organisatie:
's Heeren Loo zorggroep