Mobiele menu

Duale Aansturing in de Wijkverpleging

Met de aanspraak Wijkverpleging is de wijkverpleegkundige weer verantwoordelijk voor het gehele zorgproces: van anamnese en diagnose, via indicatie tot organisatie van zorg en het behalen van zorgresultaten. Deze verandering heeft zowel gevolgen voor de inhoud van de zorg als voor de organisatie ervan.

Doel en werkwijze

Voor deze verandering is een inhoudelijke professionaliseringsslag alléén niet voldoende. De wijkverpleegkundige moet nu namelijk ook zo worden gepositioneerd dat zij daadwerkelijk sturing kan geven aan zowel de inhoud als de organisatie van zorg. Dit kan via het model van Duale Aansturing, dat met dit project verder is onderbouwd. Bij Duale Aansturing, zoals dat bij Thuiszorg West-Brabant (TWB) is vormgegeven, is een senior-wijkverpleegkundige samen met een zorgmanager verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van meerdere zorgteams. De eerste richt zich vooral op de inhoud van zorg, de tweede op de bedrijfsmatige aspecten. Samen, als koppel, rapporteren zij rechtstreeks aan de bestuurder. Via literatuuronderzoek, interviews met interne en externe stakeholders, en bestudering van bedrijfsgegevens, is de meerwaarde van Duale Aansturing door Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam in kaart gebracht.

Resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat het model van Duale Aansturing heeft geleid tot meer arbeidstevredenheid, minder verzuim en verloop en een verbetering van de doelmatigheid. Om andere organisaties die hiermee willen gaan werken te ondersteunen, ontwikkelden we een stappenplan voor implementatie. Het onderzoek, en het stappenplan, zijn beschreven in het rapport 'Duale Aansturing in de wijkverpleging: de wijkverpleegkundige aan het roer!'.

Vlog

Meer weten? Dit project en 9 andere projecten gaan aan de slag met een toegankelijk overzicht van goed beschreven praktijkvoorbeelden in de verpleging en verzorging. In een vlogreeks stellen zij zichzelf voor.

> Bekijk de vlogreeks

Producten

Titel: Duale Aansturing in de wijkverpleging
Auteur: Henk Rosendal, Irene Baten, Christ-Jan Danen, Marleen Goumans, Marjolein Zilverentant
Link: https://bit.ly/3xedKfU

Verslagen


Eindverslag

Met de aanspraak Wijkverpleging is de wijkverpleegkundige weer verantwoordelijk voor het gehele zorgproces: van anamnese en diagnose, via indicatie tot organisatie van zorg en het behalen van zorgresultaten. Deze verandering heeft zowel gevolgen voor de inhoud van de zorg als voor de organisatie ervan. Om dit te kunnen doen, is een inhoudelijke professionaliseringsslag alléén niet voldoende. Immers, de wijkverpleegkundige moet nu ook zodanig worden gepositioneerd dat zij daadwerkelijk sturing kan geven aan zowel de inhoud als de organisatie van zorg. Dit kan via het model van Duale Aansturing, dat met dit project verder is onderbouwd. Bij Duale Aansturing zoals dat bij TWB heeft vorm gekregen, is een senior-wijkverpleegkundige samen met een zorgmanager verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van meerdere zorgteams. De eerste richt zich vooral op de inhoud van zorg, de tweede op de bedrijfsmatige aspecten. Samen, als koppel, rapporteren zij rechtstreeks aan de bestuurder. Via literatuuronderzoek, interviews met interne en externe stakeholders, en bestudering van bedrijfsgegevens, is de meerwaarde van Duale Aansturing door Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam in kaart gebracht. Het blijkt dat dit model heeft geleid tot meer arbeidstevredenheid, minder verzuim en verloop, en een verbetering van de doelmatigheid. Om andere organisaties die hiermee willen gaan werken te ondersteunen, werd een stappenplan voor implementatie ontwikkeld. Het onderzoek, en het stappenplan, zijn beschreven in het rapport: Duale Aansturing in de wijkverpleging: de wijkverpleegkundige aan het roer.
Het project is vanwege de pandemie wat later van start gegaan. Op dit moment (apr 2021) zijn we weer bijna 'op schema'. Fase 1 en 2: literatuurstudie is afgerond. Hieruit blijkt dat er nauwelijks is gepubliceerd rondom het onderwerp duale aansturing in de wijkverpleging. De opbrengsten moeten daarom voortkomen uit de volgende fasen van dit onderzoek. Fase 3 en 4: interviews met stakeholders. Deze zijn nu bijna afgerond en worden verwerkt. Overall conclusie is dat bijna alle stakeholders positief staan tov Duale Aansturing. De effecten zijn een betere vindbaarheid, een grotere werknemerstevredenheid, en waarschijnlijk een reductie van verzuim. Fase 5: Implementatieplan en toetsen in de praktijk gaat in mei 2021 van start. De afronding van het project is voorzien in de zomer van 2021.

Kenmerken

Projectnummer:
10040012010001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. H. Rosendal
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool Rotterdam
Afbeelding
Verpleegkundige, verzorgende en cliënt in gesprek

Beschrijven goede praktijkvoorbeelden

Om goede voorbeelden breed in de praktijk te kunnen toepassen, is het belangrijk dat er goede beschrijvingen van zijn. Daarom hebben we 10 projecten gefinancierd die hiermee aan de slag gaan. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.