Mobiele menu

DUTCH-AF Registry – A nationwide registration of patients with atrial fibrillation

In Nederland is atriumfibrilleren (AF) met ca 400.000 patiënten de meest voorkomende hartritmestoornis. AF gaat gepaard met een verhoogd risico op een herseninfarct. Om dit te voorkomen hebben patiënten met AF vaak antistollingsmedicijnen nodig. Dit zijn nieuwe (NOAC’s) of al langer bestaande middelen (VKA).

Dit project bestaat uit twee delen. Om voor de dagelijkse praktijk in kaart te brengen hoe deze nieuwe middelen werken, worden alle patiënten met AF in Nederland in een nationaal register, DUTCH-AF registry genaamd, samengebracht. De patiënten in dit DUTCH-AF registry zijn zowel afkomstig van de huisarts als van de specialist.
Daarnaast wordt vanuit het register in het onderzoek aandacht besteed aan therapietrouw met en juiste dosering van NOAC’s, omdat 40-60% van de patiënten met AF een verkeerde dosis krijgt voorgeschreven of de behandeling met NOAC’s binnen 1 tot 2 jaar stopt. Een belangrijke reden hiervoor is angst bij artsen en patiënten voor bloedingen. Een nieuwe bloedingsscore zal worden geëvalueerd zodat er een betere schatting kan worden gemaakt.

Dit project is direct gerelateerd aan het project DUTCH-AF Registry – Prospective evaluation of dosing and adherence of anticoagulant treatment and the risk for bleeding in atrial fibrillation (848050006)
 

Richtlijn

Van de onderzoeksprojecten uit het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is inzichtelijk gemaakt of zij aansluiten bij de richtlijnen en/of modules in de FMS Richtlijnendatabase. Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.
 

Meer informatie

Kenmerken

Projectnummer:
848050007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2024
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. M.V. Huisman MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Leids Universitair Medisch Centrum