A Dutch applied research initiative on mental health responses in Ukraine refugees (NADIYA). First phase: monitoring psychosocial health and family adaptation
De oorlog in Oekraïne duurt voort, en het lijkt langer te gaan duren dan de meeste van hen hadden voorzien. Vele vrouwen en kinderen zijn gescheiden van hun mannen, vaders, en andere familieleden en vrienden omdat die zijn achtergebleven om te vechten voor de vrijheid van Oekraïne. Verder kenmerkt deze groep vluchtelingen dat zij als Europeanen worden opgevangen buiten de kaders van asiel, dus zij hebben het recht op verblijf, onderwijs en werk. Onzekerheid over de toekomst, en zorgen om hun dierbaren, verdriet en boosheid over de verliezen en ontwrichting, veroorzaken psychische stress.
Ervaringen met een programma voor gezinnen die zich als nieuwkomers in de Nederlandse gemeente hebben gevestigd, worden nu aangewend voor Oekraïense gezinnen. Er wordt eerst nagegaan wat de ervaringen van volwassenen en kinderen zijn, om het vervolgens toepasbaar te maken voor Oekraïense gezinnen in Nederland.