Mobiele menu

Dutch Intracerebral Hemorrhage Surgery Trial; Minimally-invasive endoscopy-guided surgery for intracerebral hemorrhage: Analysis of Budget-impact and Cost-effectiveness (DIST- ABC) - a CONTRAST study.

Elk jaar krijgen meer dan 6000 Nederlanders een hersenbloeding. Een hersenbloeding is de meest ernstige vorm van een beroerte: Vier op de tien patiënten overlijdt binnen een maand en van degenen die overleven blijft een groot deel afhankelijk van zorg. Er zijn op dit moment weinig effectieve behandelingen. Operatief verwijderen van de hersenbloeding waarbij de schedel wordt gelicht vergroot de kans op goed herstel niet.
De laatste jaren is een minimaal-invasieve endoscopie-geleide operatie ontwikkeld voor patiënten met een hersenbloeding. Hierbij wordt de hersenbloeding verwijderd met een kijkoperatie via een klein gaatje in de schedel. Recent onderzoek toont aan dat deze ingreep veilig is en dat het lukt om gemiddeld bijna 80% van de hersenbloeding weg te halen.
Samen met neurologen en neurochirurgen uit heel Nederland onderzoeken wij of de nieuwe operatie ook leidt tot beter herstel, vergeleken met de standaardbehandeling. Daarnaast onderzoeken wij of deze behandeling betaalbaar is voor de maatschappij.

Meer informatie

Bekijk informatie over dit project op de website van Zorginstituut Nederland en de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase

Kenmerken

Projectnummer:
2021038368
Looptijd: 38%
Looptijd: 38 %
2022
2027
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
CJM Klijn
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universitair Medisch Centrum