Mobiele menu

Duurzame inzetbaarheid in het onderwijs: implementatie van een gecombineerde interventie

Zelfmanagement bij klachten van arm, nek en/of schouder

Vraagstuk

Veel werknemers hebben last van klachten aan arm, nek en/of schouder (KANS). Vanwege de grote aantallen en de hoge kosten die daardoor met KANS gemoeid zijn, loont het om te investeren in duurzame inzetbaarheid van deze groep. Fysiotherapie, manuele therapie en ergonomische maatregelen zijn niet of slechts ten dele effectief. Vooral een actieve leefstijl en het zelf managen van klachten lijken belangrijk.

Onderzoek

In het project is via intervention mapping het zelfmanagementprogramma GRIP op KANS ontwikkeld, bestaande uit zes groepsbijeenkomsten en een e-health-module. Van 123 werknemers met KANS volgde ongeveer de helft dit programma. De andere helft kreeg als controlegroep de gebruikelijke zorg.

Uitkomst

GRIP op KANS vermindert bij de deelnemers beperkingen die zij tijdens het werk ervaren. Ook draagt de interventie bij aan het zelfmanagementgedrag op het werk. Bij andere uitkomstmaten werd geen verschil tussen de groepen gevonden. Deelnemers zijn tevreden over de interventie. Ze waarderen de diversiteit en het werken in de groep. Ook over de e-health-module is men positief, vooral over het gedeelte met oefeningen. Deelnemers krijgen meer inzicht in hun klachten en worden zich er meer van bewust hoe je daarmee om kunt gaan.

Verslagen


Eindverslag

Doelstelling van het project was om de meerwaarde aan te tonen van het combineren van de werkzame bestanddelen van het zelfmanagement programma 'GRIP OP KANS (gefinancierd vanuit het ZonMw programma Participatie & Gezondheid [P&G]) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) aangevuld met de lessen uit de procesevaluatie van de organisatorische interventie geëvalueerd in het project Innovatie van Onderop (TNO; programma P&G), om de duurzame inzetbaarheid (DI) van medewerkers in het MBO te verbeteren.
Helaas bleken de twee Mbo-scholen die aan het project zouden deelnemen daar geen tijd voor te hebben. Ook zijn we er niet in geslaagd andere Mbo-scholen te betrekken. De scholen waren druk met andere ontwikkelingen, zo is de kwalificatiestructuur ingevoerd in augustus 2016. Het MBO is bezig een nieuwe richting te bepalen en de invoering van de keuzedelen vraagt veel van de teams qua inhoud en samenwerking.
We zijn van mening dat ons aanbod net te vroeg kwam in het proces van de MBO’s. Hierdoor hebben we in overleg met ZonMw het project beëindigd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
2080300041
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. Y.F. Heerkens
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool Arnhem Nijmegen