E-health in Incontinence: from U-Pad to I-Pad
In het onderzoek ‘Van U-Pad naar I-Pad’ wordt nagegaan of de behandeling van ongewenst urineverlies (incontinentie) bij vrouwen via een App op smartphone of tablet, net zo goed werkt als de normale behandeling. Hiervoor verdelen wij vrouwen die de huisarts bezoeken met incontinentieklachten, door middel van loting over een groep die de standaardzorg krijgt en een groep die een behandelprogramma via een App volgt. Na 4 en 12 maanden wordt gekeken hoe het gaat met de incontinentie en hoe tevreden vrouwen zijn over het behandelresultaat. Ook vergelijken we de kosten. Als de App-behandeling werkzaam is, zal het een goedkoper alternatief zijn voor de standaardzorg. Als de App na het onderzoek beschikbaar komt voor iedereen, wordt de zorg voor vrouwen met incontinentie toegankelijker: ook vrouwen die moeite hebben om hulp te vragen voor hun probleem, of die er zelf mee aan de slag willen, kunnen er dan gebruik van maken.
Verspreidings- en Implementatie Impuls (VIMP)
Deze studie heeft een Verspreidings- en Implementatie Impuls (VIMP) gekregen.
Auteur: N.J. Wessels, A.M.M Loohuis, P. Jellema, J.H. Dekker, M. Berger, M.H. Blanker
Auteur: Ervaringen van vrouwen bij het gebruik van een nieuwe mobiele applicatie voor de behandeling van urine-incontinentie bij vrouwen.
Auteur: Van der Worp H, Loohuis AAM. Flohil I, Kollen BJ, Wessels NJ, Blanker MH
Auteur: Van der Worp H, Loohuis AAM. Flohil I, Kollen BJ, Wessels NJ, Blanker MH
Auteur: N.J. Wessels, E.J. Ruiter, A.M.M. Loohuis, P Jellema, M.Y. Berger, M.H. Blanker.
Auteur: A.M.M. Loohuis, N.J. Wessels, P. Jellema, M.Y. Berger, J.H. Dekker, M.H. Blanker
Auteur: Blanker MH.
Auteur: Marco Blanker
Auteur: Anne Loohuis
Auteur: AMM Loohuis, NJ Wessels, JH Dekker, BJ Kollen, MC Slieker- ten Hove, MY Berger, H van der Worp, MH Blanker
Auteur: Wessels NJ, Hulshof L, Loohuis AMM, Jellema P, Blanker MH.
Auteur: H van der Worp, NJ Wessels, AMM Loohuis, JEWC van Gemert-Pijnen, L Abbenhuis, MH Blanker
Auteur: Marco Blanker
Auteur: Marco Blanker
Auteur: Loohuis A., Wessels N., Dekker J., Van Merode N., Slieker-Ten Hove M., Kollen B., Berger M., Van Der Worp H., Blanker M.
Auteur: Loohuis AMM, Van Der Worp H, Wessels NJ, Dekker JH, Slieker-Ten Hove MCP, Berger MY, Vermeulen KM, Blanker MH
Magazine: BJOG-International Journal of Obstetrics and Gynaecology
Auteur: Anne Loohuis
Magazine: Huisarts & Wetenschap
Link: https://www.henw.org/artikelen/app-voor-behandeling-incontinentie
Auteur: van der Worp, Henk, Loohuis, Anne M.M., Flohil, Ilse L., Kollen, Boudewijn J., Wessels, Nienke J., Blanker, Marco H.
Magazine: Journal of Clinical Epidemiology
Auteur: van der Worp H, Loohuis AMM, Flohil IL, Kollen BJ, Wessels NJ, Blanker MH
Magazine: Journal of Clinical Epidemiology
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31811893/
Auteur: Anne Loohuis, Nienke Wessels, Marco Blanker
Magazine: Dagblad van het Noorden
Auteur: Loohuis AMM, Burger H, Wessels N, Dekker J, Malmberg AG, Berger MY, Blanker MH, van der Worp H.
Magazine: BMJ Open
Auteur: Nienke Wessels
Magazine: Huisarts & Wetenschap
Link: http://shorturl.at/ilAD6
Auteur: Anne Loohuis
Magazine: B-ENT
Auteur: M. te Winkel
Magazine: UMCG KennisInZicht
Auteur: Anne Loohuis
Magazine: Conti-Nu. Vakblad voor Continentie Verpleegkundigen & Verzorgenden
Auteur: K. van Koppen
Magazine: Seniorenwijzer
Auteur: Loohuis AM, Van Der Worp H, Wessels NJ, Dekker JH, Slieker-Ten Hove MC, Berger MY, Vermeulen KM, Blanker MH
Magazine: BJOG-International Journal of Obstetrics and Gynaecology
Auteur: Wessels, Nienke J, Hulshof, Lisa, Loohuis, Anne M M, van Gemert-Pijnen, Lisette, Jellema, Petra, van der Worp, Henk, Blanker, Marco H
Magazine: Journal of Medical Internet Research
Auteur: Wessels NJ, Loohuis AMM, van der Worp H, Abbenhuis L, Dekker J, Berger MY, van Gemert-Pijnen JEWC, Blanker MH
Magazine: JMIR Mhealth Uhealth
Link: https://mhealth.jmir.org/2021/9/e25878/
Auteur: Anne M. M. Loohuis, Nienke J. Wessels, Janny H. Dekker, Nadine A. M. van Merode, Marijke C. Ph. Slieker-ten Hove, Boudewijn J. Kollen, Marjolein Y. Berger, Henk van der Worp and Marco H. Blanker
Magazine: Annals of Family Medicine
Link: https://www.annfammed.org/content/19/2/102
Auteur: Loohuis, Anne M.M., Wessels, Nienke J., Jellema, Petra, Vermeulen, Karin M., Slieker-ten Hove, Marijke C., van Gemert-Pijnen, Julia E.W.C., Berger, Marjolein Y., Dekker, Janny H., Blanker, Marco H.
Magazine: Neurourology & Urodynamics
Wij onderzochten of een App met informatie en behandeladvies voor vrouwen met urine-incontinentie net zo goed werkt als de zorg die huisartsen leveren. Van de 262 vrouwen die deelnamen kreeg de helft het advies om naar de huisarts te gaan, de andere helft kreeg toegang tot de App. Na vier maanden bleek dat de klachten in beide groepen duidelijk waren verbeterd. De App was ten minste net zo goed als de zorg door de huisarts, maar niet beter. De kosten van de App behandeling waren wel aanzienlijk lager dan de standaardzorg: het bespaart gemiddeld 161 euro per patiënt. Gebruikers van de URinControl App zijn in het algemeen tevreden daarover. De App maakt hen meer bewust van het probleem en de behandelmogelijkheden. Zorgverleners verwachten dat de App de behandeling van urine-incontinentie kan ondersteunen. Deze studie toonde ook welke factoren succes en falen van behandeling met een App beïnvloeden.
In het onderzoek ‘Van U-Pad naar I-Pad’ wordt nagegaan of de behandeling van ongewenst urineverlies (incontinentie) bij vrouwen via een App op smartphone of tablet, net zo goed werkt als de normale behandeling. Hiervoor verdelen wij vrouwen die de huisarts bezoeken met incontinentieklachten, door middel van loting over een groep die de standaardzorg krijgt en een groep die een behandelprogramma via een App volgt. Na 4 en 12 maanden wordt gekeken hoe het gaat met de incontinentie en hoe tevreden vrouwen zijn over het behandelresultaat. Ook vergelijken we de kosten. Als de App-behandeling werkzaam is, zal het een goedkoper alternatief zijn voor de standaardzorg. Als de App na het onderzoek beschikbaar komt voor iedereen, wordt de zorg voor vrouwen met incontinentie toegankelijker: ook vrouwen die moeite hebben om hulp te vragen voor hun probleem, of die er zelf mee aan de slag willen, kunnen er dan gebruik van maken. Het onderzoek loopt inmiddels in de noordelijke 4 provincies. De start was traag omdat het lang duurde voor de App klaar was en omdat de instroom van patienten traag op gang kwam. Maar nu er inmiddels 71 huisartsen meewerken aan het onderzoek, denken wij de beoogde aantallen patienten wel te halen.