Mobiele menu

Early intervention and treatment prediction in childhood specific phobias: Combining One-Session-Treatment with app-based technology


Doel

Dit onderzoek richt zich op het vroegtijdig onderkennen en helpen van kinderen met een specifieke angst.

Werkwijze

Op verschillende durfpoli’s krijgen in totaal 168 kinderen (6-13 jaar) met een specifieke angst een kortdurende innovatieve behandeling aangeboden die gericht is op het verminderen van hun angst, zoals angst voor dieren, hoogtes of medische handelingen. De helft van de kinderen krijgt na behandeling een app die wordt ondersteund door de behandelaar. Zowel de behandeling als de app zijn geoptimaliseerd op basis van recente kennis over leerprocessen. Zo worden kinderen met praktische ‘durf-opdrachten’ gestimuleerd om te blijven oefenen in veel verschillende contexten.

Effectiviteit en het onderliggende werkingsmechanisme

In het onderzoek wordt niet alleen de effectiviteit van de interventie en de app getoetst, maar ook het onderliggende werkingsmechanisme: hoe werkt de behandeling en voor wie vooral? Hierbij maken we gebruik van vragenlijsten, en ook van computertaken en fysiologische maten. Als de behandeling en de app effectief blijken, dan wordt deze interventie geïmplementeerd, zodat alle kinderen met een specifieke angst toegang krijgen tot de interventie en app.

Kinderen bedwingen angst - Het KibA-project

Het project heeft voor de ouders en kinderen de naam KibA gekregen, dat staat voor Kinderen Bedwingen Angst, of Kids beat anxiety, of Kinder Bewältigen Angst. In dit project willen we uitzoeken of we de behandeling voor specifieke fobieën bij kinderen nog verder kunnen verbeteren met behulp van een oefenprogramma voor thuis. We vergelijken een trainingsprogramma met een mobiele app – ondersteund door een therapeut - met een programma met instructies van de therapeut.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
636320008
Looptijd: 78%
Looptijd: 78 %
2018
2025
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. A.M. Klein
Verantwoordelijke organisatie:
Universiteit Leiden