Easierphone - app platform to empower & assist seniors with smartphones

Projectomschrijving

De smartphone speelt een steeds grotere rol in het onderhouden van sociale contacten. Voor ouderen in het bijzonder geldt dat goed gebruik van smartphones hun kwetsbaarheid verlaagt en hen verbindt met familie, vrienden en zorgprofessionals. De complexiteit van de moderne smartphone vormt echter voor veel ouderen een drempel. Tegelijk hebben familie en vrienden de grote wens om voortdurend op de hoogte te blijven van het welzijn van ouderen.

Deze twee uitdagingen worden in het project Easierphone in samenhang aangepakt. Easierphone levert een kerntoepassing voor Android smartphones die een eenvoudige interface biedt aan ouderen en tegelijk familie en vrienden in staat stelt om hen op afstand te helpen.

Er zijn twee Nederlandse deelnemers in dit Europese onderzoeksproject. Almende BV te Rotterdam werkt aan de technologie, terwijl MOB Drechtsteden BV – Internos te Dordrecht als gebruikersorganisatie zal optreden. Beide dragen bij aan het op de markt brengen van Easierphone in Nederland.

Verslagen

Samenvatting van de aanvraag
De smartphone speelt een steeds grotere rol in het onderhouden van sociale contacten. Voor ouderen in het bijzonder geldt dat goed gebruik van smartphones hun kwetsbaarheid verlaagt en hen verbindt met familie, vrienden en zorgprofessionals. De complexiteit van de hedendaagse smartphone vormt echter voor veel ouderen een hoge drempel. Tegelijk hebben familie en vrienden de grote wens om voortdurend op de hoogte te blijven van het welzijn van ouderen, óók als fysieke ontmoetingen niet mogelijk zijn. Deze twee uitdagingen worden in het project Easierphone in samenhang aangepakt. Easierphone levert een kerntoepassing voor Android smartphones die een eenvoudige interface biedt aan ouderen (primaire gebruikers) en tegelijk familie en vrienden (secundaire gebruikers) in staat stelt om hen op afstand te helpen. Op deze wijze verhoogt Easierphone het comfort en welzijn van beide groepen gebruikers. De kerntoepassing zal open en uitbreidbaar zijn; enkele extra modules (zoals slimme observatie op basis van geolocaties, one touch connect en samen wandelen) worden in het project reeds ontwikkeld. Commercialisatie van de resultaten wordt geleid door het MKB-bedrijf Pappy GmbH in Zürich, Zwitserland, in samenwerking met de Nederlandse lead ontwikkelaar van de toepassing, Almende BV te Rotterdam. Launching customer van de oplossing is MOB Drechtsteden BV - Internos te Dordrecht.
Onderwerpen
Kenmerken
Projectnummer:
735200002
Looptijd:
2021
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. A.W. Stam
Verantwoordelijke organisatie:
Almende