Mobiele menu

Educatieprogramma met betrekking tot moleculaire diagnostiekvoor de medische beroepsgroep

Samenvatting na afronding

Door de komst van doelgerichte kankerbehandelingen wordt het in de oncologie steeds belangrijker om inzicht te krijgen in het genetisch profiel van de tumor en de patiënt. De benodigde moleculaire technieken ontwikkelen zich razendsnel en leveren vaak complexe informatie op. Het is aan het behandelteam om deze informatie te vertalen naar een optimaal behandeladvies.
Binnen de medische beroepsgroep leeft de behoefte aan educatie hierover.

Doel

Binnen dit project heeft  de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) in samenwerking met Hartwig Medical Foundation en MEDtalks educatiemateriaal ontwikkeld voor medisch specialisten om handvatten te bieden bij de inzet en interpretatie van moleculaire diagnostiek.

Resultaten

Sinds augustus 2020 is de tweedelige e-learning ‘Moleculaire diagnostiek in de oncologie’ online te bekijken. Een multidisciplinair expertpanel bespreekt hierin diverse moleculaire onderwerpen aan de hand van casuïstiek. Door middel van ‘minicolleges’ wordt bij ieder moleculair begrip aandacht besteed aan de biologie en technische mogelijkheden. De programma’s zijn geaccrediteerd door diverse vakverenigingen.


Samenvatting bij start

Binnen de medische oncologie is er een enorme toename in de behoefte aan uitgebreide moleculaire diagnostiek om kankerbehandeling zo goed mogelijk af te stemmen op de individuele kenmerken van tumor en patiënt. Moleculaire diagnostiek maakt dan ook een steeds groter deel uit van het diagnose- en behandeltraject van de kankerpatiënt. Het is aan het behandelend multidisciplinaire team om de complexe informatie uit deze technieken te vertalen naar de klinische praktijk.

De Nederlandse Vereniging van Medische Oncologie (NVMO) presenteert een e-learning die handvatten biedt voor de inzet en interpretatie van moleculaire diagnostiek in de oncologische praktijk.
Het  nascholingprogramma, dat is gefinancierd door ZonMW en ontwikkeld in samenwerking met MEDtalks en Hartwig Medical Foundation, bestaat uit twee delen. Het eerste deel van de e-learning is gericht op de interpretatie van moleculaire diagnostiek die in de dagelijkse oncologische praktijk wordt gebruikt. Het tweede deel gaat in op de meerwaarde van het inzetten van next generation sequencing, zoals genpanels en whole genome sequencing, naast de standaarddiagnostiek.

Meer informatie

NVMO: e-learning moleculaire diagnostiek

Producten

Titel: Educatieprogramma met betrekking tot moleculaire diagnostiek voor de medische beroepsgroep
Auteur: S. Hovenga, S. Groen, H.J. Bloemendal
Link: https://www.nvmo.org/e-learning/moleculaire-diagnostiek/

Kenmerken

Projectnummer:
80-84600-98-3015
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
B.Sc. S. Groen
Verantwoordelijke organisatie:
Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie