Mobiele menu

The Education in Fundamentals of Palliative Care (EFPC) program for student and novice nurses: effective and sustainable implementation of an evidence-based palliative care intervention.

Evidence based palliatieve zorg: ondersteuning van studenten en jong gediplomeerde verpleegkundigen met het EFPC-programma

Palliatieve zorg is belangrijk omdat het de kwaliteit van leven van patiënten en hun familie optimaliseert. Verschillende barrières belemmeren de implementatie van evidence based palliatieve zorg (EBPZ), zoals dat verpleegkundigen onbekend zijn met richtlijnen en deze weinig toepassen, verminderde eigen effectiviteit en morele stress.

Doel en werkwijze

Om het vermogen van verpleegkundigen om EBPZ te leveren te vergroten, implementeren en evalueren we een educatieve interventie (het EFPC-programma), waarbij we student- en beginnende verpleegkundigen trainen in praktijkgerichte, EBPZ-vaardigheden en om zelfleiderschap effectief toe te passen in de praktijk. Het doel is om de haalbaarheid van de EFPC-interventie en de potentiële impact op verpleegkundigen te onderzoeken. De methoden zijn een procesevaluatie, een fenomenologische en een mixed-methods studie.

Verwachte resultaten

De resultaten zijn een borgingsplan voor het effectieve en duurzame gebruik van EFPC, artikelen en een gebruikershandleiding.

Kenmerken

Projectnummer:
10040022230019
Looptijd: 40%
Looptijd: 40 %
2023
2025
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. K.J.M Verhaegh
Verantwoordelijke organisatie:
Universiteit Leiden
Afbeelding

Essentiële zorg

Essentiële zorg behoort tot de kerntaken van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden. Daarom financieren wij projecten die actuele Evidence Based Practice (EBP) interventies toepassen én deze kennis verder onderbouwen. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.