Mobiele menu

Een betere behandeling voor depressie met blended gepersonaliseerde just-in-time gedragsactivatie

De psychologische behandeling voor depressie verbeteren met gepersonaliseerde just-in-time gedragsactivatie

Depressie vormt een belangrijk probleem voor de volksgezondheid, met een stijgende prevalentie en negatieve impact op levenskwaliteit. Hoewel psychologische behandelingen - zoals gedragsactivatie - effectief zijn, is het maar effectief voor de helft van de deelnemers. De effectiviteit kan mogelijk verbeterd worden door therapietrouw aan activiteiten tussen behandelsessies te verhogen. Veelbelovend hierin zijn “Just-In-Time Adaptive Interventies” (JITAIs) die ondersteuning "op het juiste moment" bieden. Tot op heden zijn JITAIs niet onderzocht bij gedragsactivatie voor depressie. 

Doel

Het doel van dit project is om JITAIs gericht op gedragsactivatie voor depressie te ontwerpen en te evalueren. De projectgroep doet dit in een nauwe samenwerking tussen cliënten, behandelaren en wetenschappers. Het plan is om ook om aanbevelingen te ontwikkelen zodat andere behandelaren JITAIs ook kunnen aanbieden in hun behandelingen.

Aanpak/Werkwijze

Het project is verdeeld in 3 fasen: 

  1. een ontwerpfase;
  2. een evaluatiefase; 
  3. en een implementatiefase. 

In de ontwerpfase gaan de onderzoekers samen met cliënten en behandelaren JITAIs ontwerpen op basis van de best beschikbare wetenschappelijke kennis, de klinische expertise van de behandelaren en voorkeuren van cliënten met depressieve klachten. In de evaluatiefase wordt onderzocht of JITAIs, als ze worden toegevoegd aan een behandeling, als gebruiksvriendelijk worden ervaren en of ze bijdragen aan vermindering van depressieve klachten. In de laatste fase worden aanbevelingen ontwikkeld op basis van de ervaringen van de behandelaren, cliënten en wetenschappers in het project.

Samenwerkingspartners

Dit onderzoek wordt door Thubble uitgevoerd, in nauwe samenwerking met de Universiteit van Twente. Thubble is een innovatieve aanbieder van geestelijke gezondheidszorg, en bij de Universiteit is veel expertise aanwezig over het ontwikkelen en inzetten van technologie in psychologische behandelingen. In de samenstelling van de projectgroep komt deze samenwerking goed naar voren door deelname van behandelaren, wetenschappers, een manager en een cliëntvertegenwoordiger. De rol van cliënten en behandelaren is erg belangrijk in dit project, alle deelnemende cliënten en behandelaren krijgen de rol van co-ontwerper van de JITAIs en een belangrijke rol in het opstellen van de aanbevelingen. 

(Verwachte) resultaten

Naar verwachting leidt dit onderzoek tot meer inzicht in het gebruik van JITAIs in behandeling van depressieve klachten. En bij afronding levert het onderzoek naar verwachting aanbevelingen waarmee behandelaren en/of cliënten zelfstandig in kaart kunnen brengen welke (gedragsactivatie) interventies op welk moment het meest lijken te helpen voor de individuele cliënt, en hoe bestaande technologie (zoals smartphones) hen hierbij kan helpen. 

Kenmerken

Projectnummer:
06360332310004
Looptijd: 2%
Looptijd: 2 %
2024
2026
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. Farid Chakhssi
Verantwoordelijke organisatie:
Dimence Groep