Een lerende evaluatie met werkgevers en werkgeverdienstverleners gericht op een duurzame werkrelatie voor mensen met een arbeidsbeperking
Werk heeft een belangrijke waarde voor mensen, maar het is niet vanzelfsprekend om betaald werk te hebben. Hoewel meer dan de helft van de werkgevers aangeeft bereid te zijn mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, zet slechts een klein deel deze bereidheid om in actie. Er is behoefte aan effectieve ondersteuning bij het in dienst nemen en houden van mensen met een arbeidsbeperking.
Doel
Het uiteindelijke doel is bij te dragen aan het bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking. Om dit te realiseren wordt inzicht verkregen in wat wel en niet werkt bij het aannemen en behouden van mensen met een arbeidsbeperking, en worden de behoeften van zowel werkgevers als arbeidsbeperkten op deze gebieden in kaart gebracht. Op basis van deze informatie worden bestaande aanpakken geoptimaliseerd, om ten slotte inzicht te krijgen in de maatschappelijke effecten van werken met een arbeidsbeperking.
Aanpak/werkwijze
In dit onderzoek wordt een mixed methods benadering toegepast waarin kwalitatief en kwantitatief onderzoek elkaar verrijken. Interviews geven inzicht in kansen en behoeften van werkgevers voor het in dienst nemen en houden van mensen met een arbeidsbeperking in kaart. Kwantitatieve analyses geven inzicht in de effectiviteit van veelbelovende aanpakken van werkgevers(dienstverleners).
Het project wordt uitgevoerd volgens de methodiek van de lerende evaluatie. Betrokken praktijkorganisaties worden bij alle fasen van het onderzoek intensief betrokken en (tussen)resultaten van de deelstudies worden gedurende het project gedeeld en bediscussieerd. Door deze aanpak worden werkgevers(dienstverleners) gefaciliteerd in het optimaliseren van de dienstverlening.
Samenwerkingspartners
De kerngroep van het lerend netwerk bestaat werkgeversdienstverleners (Avres, Werkzaak Rivierenland en Inclusief Groep), werkgevers (UWV, Erasmus MC), en onderzoekers (Erasmus MC, Tilburg University, ZINZIZ). Wisselwerking tussen praktijk en onderzoek en kennisuitwisseling tussen organisaties onderling staan centraal in de kerngroep bijeenkomsten.
De tweede schil van het lerend netwerk: brancheorganisaties, beroepsverenigingen, vertegenwoordigers van werkgevers (SAM, Divosa, Cedris, Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!) en cliëntenvertegenwoordigers (De Omslag/Meetellen).
Cliëntenvertegenwoordigers worden betrokken om mee te denken over de materialen voor het onderzoek en te reflecteren op de resultaten. Branche- en netwerkorganisaties worden betrokken in het verspreiden van de resultaten binnen hun eigen organisatie-overstijgende netwerken.
(Verwachte) resultaten
De inzichten uit het onderzoek worden, in samenwerking met het lerend netwerk, beroeps- en brancheorganisaties en vertegenwoordigers van de doelgroep, vertaald naar concrete verbeterpunten en passende materialen om de verschillende betrokkenen in beweging te brengen om de kloof te verkleinen tussen de intentie om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen en te houden en dit daadwerkelijk te doen.