Mobiele menu

Een nieuwe ordening voor eerstelijnszorg aan kwetsbare ouderen in Den Bosch: het organiseren van een multidisciplinaire wijkgerichte netwerkstructuur in zorg, welzijn en wonen.

Doel
Het uitbouwen van een stedelijke en wijkgerichte netwerkstructuur voor geïntegreerde wijkgerichte ouderenzorg in 4 wijken Den Bosch. Dit krijgt op twee niveaus vorm:

  • op bestuurlijk niveau (het inrichten van een regiegroep)
  • op operationeel niveau (het opzetten van wijkwerkgroepen)


Door op deze 2 niveaus de zorg te organiseren worden wijkprogramma(s) met elkaar gemaakt en uitgevoerd om te komen tot verbetering van zorg voor de kwetsbare oudere. Dit gebeurt onder andere door:

  • (nieuwe) samenwerkingsvormen te realiseren tussen de verschillende sectoren (verpleging en verzorging, welzijn, gemeenten, eerstelijnszorg, GGZ) in samenspraak met cliëntenorganisaties
  • voorbeelden uit te wisselen tussen de wijken
  • organisatie van zelfmanagement door ICT-toepassingen (slimmer organiseren)


Doelgroep
De bestuurlijke verantwoordelijken en zorgverleners uit Den Bosch. Zij kunnen dankzij bundeling van initiatieven komen tot afgestemde zorg voor de kwetsbare oudere.

Producten

Titel: Plan van aanpak verbeteren van mobiliteit bij kwestbare ouderen
Link: http://www.lijnlozezorg.nl
Titel: Plan van aanpak eenzaamheid kwetsbare ouderen in de wijk
Link: http://www.lijnlozezorg.nl
Titel: Plan van aanpak depressie van kwetsbare ouderen
Link: http://www.lijnlozezorg.nl

Verslagen


Eindverslag

Het aantal ouderen zal de komende decennia fors toenemen. Om een goede zorg te kunnen blijven leveren aan deze kwetsbare groep hebben een groot aantal partijen in 's-Hertogenbosch elkaar opgezocht om krachten te bundelen rondom de zorg voor de kwetsbare ouderen.
In de vier pilot wijken zijn wijkwerkgroepen ontstaan die volgens een vast format multidisciplinair overleg hebben rondom de kwetsbare ouderen. Tevens zijn er plannen van aanpak ontwikkeld om te voorkomen dat bepaalde veelvoorkomende problemen optreden zoals eenzaamheid, depressie en verhoogde kans om te vallen. Deze plannen zijn wijkonafhankelijk en kunnen door de wijken geïmplementeerd worden.
De praktijkondersteuners van de huisartsen zijn een belangrijke schakel tussen de verschillende disciplines en de overal ontstane sociale wijkteams. De POH-s worden in gezamenlijkheid geschoold zodat de uitgangssituatie overal in 's-Hertogenbosch hetzelfde is.
De kracht van dit project zit in de bottum up benadering van de doelgroep.
Een 's-Hertogenbosch breed strategisch netwerk is niet haalbaar gebleken omdat zo'n netwerk vooral niet denkt in doelgroep maar in gezondheid in de wijk in zijn algemeenheid. De gemeente 's-Hertogenbosch heeft dit netwerk geïniteerd.
De verschillende plannen van aanpak zijn vrij beschikbaar via www.lijnlozezorg.nl. De borging bestaat uit het verder uitrollen van de uniforme werkwijze van MDO's over de gehele stad en het opzetten van een kennisnetwerk om de ontstane samenwerking te behouden op dit thema.

Doel

Het uitbouwen van een stedelijke en wijkgerichte netwerkstructuur voor geïntegreerde wijkgerichte ouderenzorg in 4 wijken in Den Bosch. Dit krijgt op twee niveaus vorm: op bestuurlijk niveau (het inrichten van een regiegroep) en op operationeel niveau (het opzetten van wijkwerkgroepen).

Door op deze 2 niveaus de zorg te organiseren worden wijkprogramma(s) met elkaar gemaakt en uitgevoerd om te komen tot verbetering van zorg voor de kwetsbare oudere. Dit gebeurt onder andere door:
- (nieuwe) samenwerkingsvormen te realiseren tussen de verschillende sectoren (verpleging en verzorging, welzijn, gemeenten, eerstelijnszorg, GGZ) in samenspraak met cliëntenorganisaties
- voorbeelden uit te wisselen tussen de wijken
- organisatie van zelfmanagement door ICT-toepassingen (slimmer organiseren)

Doelgroep
De bestuurlijke verantwoordelijken en zorgverleners uit Den Bosch. Zij kunnen dankzij bundeling van initiatieven komen tot afgestemde zorg voor de kwetsbare oudere.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
154012306
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2015
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
N. de Baat
Verantwoordelijke organisatie:
Gezondheidscentrum Samen Beter