Mobiele menu

Een onverwachte valse start op de arbeidsmarkt

De COVID-19-pandemie en de genomen maatregelen raken de economie. Overheidsmaatregelen om de werkloosheid te beperken zijn tijdelijk van aard en vooral gericht op het behoud van bestaande banen. Jongeren die nu de arbeidsmarkt opgaan of onlangs in een flexibele baan zijn gestart, profiteren hier amper van. Jongeren in een kwetsbare positie, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn, worden waarschijnlijk harder getroffen. Met als gevolg dat de kansenongelijkheid tussen groepen jongeren verder toeneemt.

Op basis van administratieve data brengen wordt in beeld gebracht welke groepen jongeren door de coronacrisis het hardst worden getroffen op de arbeidsmarkt. Vervolgens wordt er met die jongeren gesproken en worden er werksessies georganiseerd met beleidsmakers, professionals en jongeren. Zo wordt er meer inzicht verkregen op de belemmeringen die jongeren ervaren en passende interventies om jongeren te ondersteunen. De opgedane kennis wordt op een toegankelijke manier gedeeld, zodat de resultaten in de praktijk gebruikt kunnen worden.

Producten

Titel: Eindrapport: Baankansen starters zijn na een dip in 2020 hersteld, maar kansenongelijkheid tussen groepen jongeren neemt toe
Auteur: Henri Bussink, Tobias Vervliet, Bas ter Weel Suzan de Winter-Kocak, Init Soeterik
Link: http://www.seo.nl/corona
Titel: Baankansen starters hoger dan voor de coronapandemie, maar uitstroom uit het onderwijs nog altijd minder dan verwacht
Auteur: Henri Bussink, Tobias Vervliet, Bas ter Weel
Link: http://www.seo.nl/corona
Titel: De impact van de coronapandemie op de overgang van het onderwijs naar de arbeidsmarkt
Auteur: Jelle Zwetsloot, Bas ter Weel, Henri Bussink
Titel: De impact van de coronacrisis op de overgang onderwijs-arbeidsmarkt
Auteur: Jelle Zwetsloot, Bas ter Weel, Maaike van Rooijen, Paul Bisschop en Koen van der Ven
Titel: De impact van de coronapandemie op de overgang van het onderwijs naar de arbeidsmarkt
Auteur: Henri Bussink, Tobias Vervliet, Bas ter Weel, Suzan de Winter, Inti Soeterik, Ruth Yohannes
Titel: Gemiddelde baankansen hersteld na coronapandemie, maar hoger opgeleiden lopen verder uit op middelbaar opgeleiden
Auteur: Henri Bussink, Tobias Vervliet en Bas ter Weel
Link: http://www.seo.nl/corona
Titel: Baankansen starters vertonen herstel, al stellen 23.000 jongeren hun arbeidsmarktintrede uit
Auteur: Jelle Zwetsloot, Bas ter Weel, Henri Bussink
Titel: Baankansen starters herstellen na tweede lockdown, maar dit herstel is ongelijk tussen opleidingsniveaus
Auteur: Henri Bussink, Tobias Vervliet, Bas ter Weel
Titel: Coronacrisis: ongelijkheid tussen jongeren op de arbeidsmarkt neemt toe
Auteur: Jelle Zwetsloot, Bas ter Weel, Maaike van Rooijen, Paul Bisschop en Koen van der Ven
Titel: Een onverwacht valse start op de arbeidsmarkt
Auteur: Henri Bussink, Inti Soeterick
Link: http://www.seo.nl/corona

Verslagen


Eindverslag

Dit onderzoek schat de werkgelegenheidskansen van nieuwkomers op de arbeidsmarkt tijdens de COVID-19-crisis in Nederland. Recente cohorten afgestudeerden worden bestudeerd en vergeleken met twee pre-COVID-19-cohorten: het cohort van 2019 werd onverwachts getroffen door de COVID-19-crisis, ongeveer zes maanden na het betreden van de arbeidsmarkt en het cohort van 2020 studeerde af en betrad de arbeidsmarkt in de midden in een lockdown. Onze resultaten tonen korte termijn effecten van lockdowns op de kans op werk, met name voor relatief lager opgeleide nieuwkomers op de arbeidsmarkt. De effecten lijken relatief klein van omvang en lijken te vervagen wanneer de lockdownmaatregelen worden versoepeld. Mannen lijken meer te hebben geleden dan vrouwen en sommige sectoren worden harder getroffen dan andere, wat op korte termijn kan resulteren in mismatches. Over het algemeen lijken de effecten minder ernstig dan tijdens een economische recessie, wat hoogstwaarschijnlijk te wijten is aan de krappe arbeidsmarkt en de krachtige maatregelen die de regering heeft genomen om de impact van de COVID-19-crisis op de arbeidsmarkt te verzachten.

Dit onderzoek bestaat uit een aantal halfjaarlijkse monitors die onderdeel uitmaken van een meerjarig onderzoek naar de impact van corona op de startpositie van jongeren op de arbeidsmarkt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek en het Verwey-Jonker Instituut. Voor de eerste monitor zijn de baankansen in juni 2020 van alle jongeren van 16 tot 30 jaar die in 2018-2019 de arbeidsmarkt op kwamen vergeleken met die van jongeren die een jaar eerder de arbeidsmarkt instroomden. Voor de tweede monitor zijn de baankansen in december 2020 van alle 463 duizend jongeren van 16 tot 30 jaar die in 2019-2020 of 2018-2019 de arbeidsmarkt op kwamen vergeleken met die van jongeren die een jaar eerder de arbeidsmarkt instroomden. De baankans is gemeten als het aandeel jongeren met een baan van minimaal 3 dagen per week. De derde en vierde monitor volgen hetzelfde stramien.

Het onderzoek gebruikt integrale gegevens over alle afgestudeerden via de Microdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door het integrale karakter van de CBS Microdata geeft deze monitor een compleet beeld van de arbeidsmarktpositie van alle afgestudeerden in Nederland. Op deze gegevens worden statistische en econometrische analyses uitgevoerd om verschillen nader te analyseren. Daarnaast worden deze analyses verdiept met interviews om verdere duiding te geven aan de gevonden verbanden.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430032010027
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2022
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. B.J. ter Weel
Verantwoordelijke organisatie:
SEO Economisch Onderzoek