Mobiele menu

Een participatief actieonderzoek naar werkzame factoren in het versterken of herstellen van een veilige opgroei- en opvoedsituatie in Poolse gezinnen in Nederland.

Razem: samen voor Poolse gezinnen

Veilig Thuis Zuidoost-Brabant (VT) ontvangt veel meldingen over gezinnen van Poolse afkomst. Zowel de cultuur als de taalbarrière zorgen ervoor dat het lastig is om contact te leggen en met elkaar te kunnen bouwen aan duurzame veiligheid.

Doel

Het creëren van een veilige opgroei- en opvoedsituatie van kinderen in Poolse gezinnen door het netwerk te versterken en de samenwerking te verbeteren.

Wie

VT Zuidoost-Brabant en Kompas Jeugdzorg, een jeugdzorgorganisatie voor Poolse gezinnen. Zij werken samen met onderzoeksbureau Participatief Actieonderzoek en met veiligheidsdeskundigen van bureau WIJS.

Waar

Regio Helmond en de Peel, de resultaten zijn landelijk bruikbaar.

Wanneer

Van 1 september 2021 tot 1 september 2023

Hoe

Het betreft een participatief actieonderzoek waarbij medewerkers van Kompas en VT samen in de gezinnen gaan werken om de doelstelling te behalen. Ook worden andere professionals zoals leerkrachten betrokken om het netwerk te versterken.

Producten

Titel: Workshop voor Veilig Thuismedewerkers 'Pools cultuursensitief samenwerken aan veiligheid'
Titel: Tweedaagse training voor sleutelfiguren 'Pools cultuursensitief samenwerken aan veiligheid'
Titel: Voorlichtingsfolder voor Poolse ouders over de gevolgen van huiselijk geweld voor kinderen en de werking van jeugdzorg in Nederland.
Titel: Eindsymposium Razem Powerpoint

Verslagen


Eindverslag

Veilig Thuis (VT) ziet vaak verwaarlozing in Poolse gezinnen, die het gevolg is van arbeidsuitbuiting. In dit onderzoek waren Poolse jeugdzorgwerkers
intermediair tussen ouders en VT. Als VT komt, ervaren Poolse ouders veel stress omdat ze bang zijn hun kinderen te verliezen. Door hun geschiedenis
zijn ze wantrouwend naar autoriteiten. Begrip hiervoor en voor de arbeidsuitbuiting, helpt om aan te sluiten. Ook geduld; uitleg hoe jeugdzorg hier werkt;
aansluiten bij opvoedwaarden; stappen zetten naar ouders; en duidelijk zijn met empathie, zijn helpend.
Ook onderwijsprofessionals merken dat het tijd kost het vertrouwen van ouders te winnen. Zij ervaren veel frustratie over de wachtlijsten bij jeugdzorg en pakken veel zelf op. Ook koppelen ze ouders soms aan een maatje. Dat stemt ouders dankbaar. Poolse ouders met een goed functionerend netwerk
hebben veel niet-Poolse contacten en gaan voor hulp bij de opvoeding naar professionals. Dit onderstreept de rol van professionele sleutelfiguren.

Kenmerken

Projectnummer:
744130110
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2023
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A.M. Hoppenbrouwers
Verantwoordelijke organisatie:
Kompas Jeugdzorg