Mobiele menu

Eerlijke hitte in de stad

Stel je eens voor: wekenlang onafgebroken 40+°C in ons land! Wat betekent dit voor de stadsbewoners? Wie houdt dan het beste het hoofd koel? Verschillende kwetsbare bevolkingsgroepen worden onevenredig hard geraakt door hittestress. Hoge blootstelling, beperkt adaptief vermogen en sterk gevoelig voor gezondheidsproblemen. Hoe rechtvaardig is dit op lange termijn? 

Doel:

Het doel van het project: vergroten van het bewustzijn van beleidsmakers over de onevenredige verdeling van klimaatkwetsbaarheid in de Nederlandse steden, de risico’s die daarmee op de lange termijn gepaard gaan, en de mogelijkheden die er zijn om de leefomgeving op een rechtvaardige manier hierop aan te passen.

Aanpak/werkwijze

We kiezen voor een hybride aanpak. Onze aanpak bestaat enerzijds uit topdown analyses van het vraagstuk op stadsniveau met behulp van GIS-data en andere kennisbronnen (onderzoeken RIVM, HvA, ZonMw, AWGL, etc.). Anderzijds benutten we bottom-up de ervaringskennis van bewoners en ondernemers in kwetsbare wijken. De combinatie van topdown scenario's en bottom-up interventies kan leiden tot nieuwe inzichten over beleid en maatregelen voor hittestress en rechtvaardigheid.

In het project combineren we het vraagstuk van hittestress met de kenmerken van de bewoners in een aantal lange termijn scenario's. We vertalen de verschillende scenario's naar concrete interventies die voor meer balans zorgen in de lastenverdeling en gezondheidsverschillen tussen diverse doelgroepen. 

Samenwerkingspartners

Voor dit project werken drie gemeenten, t.w. Hilversum, Dordrecht en Haarlem, samen. Via de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving hebben we samenwerking gevonden met drie regionale GGD-en. De GGD Gooi en Vechtstreek voor het werkgebied Hilversum, GGD Zuid Holland Zuid voor Dordrecht en GGD Kennemerland voor Haarlem. Deze drie GGD-en hebben een belangrijke rol in het delen van kennis en expertise op gebied van gezondheid en doelgroepen. Daarnaast wordt er samengewerkt met andere stakeholders, zoals bewonersgroepen, welzijnsorganisaties, woningcorporaties, Radboud Universiteit en Unlimited Urban management (UUM). 

(Verwachte) resultaten

De eindproducten van dit project zijn een handreikingsrapport, een digitaal receptenboek en drie proposities. Het eindrapport biedt een volledig overzicht van het gehele samenwerkingsproces, de scenario's en interventies met handreikingen en bouwstenen voor een meer rechtvaardig klimaatbeleid. Deze rapportage wordt ontwikkeld voor professionals in het domein van klimaat, ruimte en gezondheid. Ook de ruimtelijke visualisaties van interventies kunnen worden ontsloten middels een digitaal ‘receptenboek’, bondige factsheets als toevoeging aan de storymaps. En voor de drie specifieke kwetsbare wijken in de drie steden stellen we een 'propositie' op met en voor bewoners met concrete interventies en uitvoeringsmaatregelen.

Kenmerken

Projectnummer:
11010032310011
Looptijd: 59%
Looptijd: 59 %
2024
2025
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Edwin van Uum
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Dordrecht