Mobiele menu

The Effect of ColcHicine on the incidence of knee or hip replacement: a randomized, double-blind, multicentre study in symptomatic knee or hip Osteoarthritis – the ECHO trial

Het effect van colchicine op het incidentie van knie- of heupprotheses door artrose: een gerandomiseerd, dubbelblind placebogecontroleerde studie (ECHO studie)
 

Artrose is wereldwijd de meest voorkomende chronische gewrichtsaandoening die dagelijks pijn, functieverlies en beperkingen veroorzaakt. In een vergevorderd stadium van artrose is nu nog het plaatsen van een kunstgewricht onvermijdelijk. Beter zou zijn om de artrose al eerder te behandelen om een kunstgewricht te voorkomen.
Op dit moment bestaan er echter geen geneesmiddelen die artrose kunnen vertragen of genezen. Bij artrose speelt een lichte vorm van ontsteking een rol. Colchicine, een medicijn dat al jaren gebruikt wordt voor jicht, kan deze ontsteking mogelijk remmen, wat een positieve invloed heeft op pijn en het dagelijks functioneren.

Studie

Het doel van deze dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie is om bij 1150 deelnemers het effect van colchicine te vergelijken met placebo. Mensen met artrose van de knie of heup zullen minimaal 3 jaar 1 keer per dag een tablet van 0,5 mg colchicine of een placebo slikken; dit wordt door loting bepaald. Zo kan het effect van colchicine bepaald worden.

Verwachte resultaten

Als colchicine een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van artrose zullen mensen met artrose minder pijn of beperkingen in het dagelijks functioneren ervaren en minder vaak een nieuwe knie of heup nodig hebben. Voor deze studie zijn de volgende uitkomstmaten vastgesteld: de tijd tot een nieuwe knie of heup, het effect op pijn, dagelijks functioneren, afwijkingen op de röntgenfoto, kwaliteit van leven en kosten.
 

Meer informatie

Kenmerken

Projectnummer:
10140262210012
Looptijd: 4%
Looptijd: 4 %
2024
2029
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. C. Popa
Verantwoordelijke organisatie:
Sint Maartenskliniek