Mobiele menu

The effect of diet on immune and vaccine responses in people living with obesity in transitioning communities ('TRANSINF')

Overgewicht kan de werking van het immuunsysteem negatief beïnvloeden. Het gevolg is een afgenomen werking van vaccins en een hoger risico op ernstige infecties. Of de functie van het immuunsysteem verbeterd kan worden door verandering van voeding is onbekend.

Aanpak/Werkwijze

In het project TransInf wordt het effect van voeding op het immuunsysteem bestudeerd in Tanzania bij een groep mensen met of zonder overgewicht. Het traditionele Tanzaniaanse dieet - dat grotendeels plantaardig is en producten bevat met specifieke effecten op het immuunsysteem - wordt in rap tempo vervangen door een geglobaliseerd dieet. Deelnemers met overgewicht worden vervolgens in 3 groepen verdeeld: groep 1 gebruikt tijdelijk een traditioneel Tanzaniaans dieet, groep 2 neemt dagelijks een traditionele gefermenteerde drank en groep 3 continueert het gebruikelijke dieet. Uitkomsten zijn o.a.de veranderingen in de functie van het immuunsysteem, de antistofproductie tegen 2 vaccins, en het darm microbioom.

Samenwerkingspartners

Dit onderzoek wordt door het Radboud Universitair Medisch Centrum uitgevoerd, met als projectleider Quirijn de Mast. Andere betrokken universiteiten zijn INSERM, Paris te Frankrijk. Sorbonne Université, Centre dÍmmunologie et Maladies Infectieuses (CIMI-Paris) te Frankrijk en Life and Medical Sciences (LIMES) Institute, University of Bonn te Duitsland. 

Kenmerken

Projectnummer:
05290162210003
Looptijd: 38%
Looptijd: 38 %
2023
2026
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Quirijn de Mast
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universitair Medisch Centrum