Mobiele menu

Effect of different antipsychotic medications on craving related brain activity in patients with schizophrenia and cannabis abuse or dependence: a randomized controlled study comparing clozapine and risperidone

Effect van medicatie op de behoefte aan cannabis
Al sinds 1994 doet het AMC onderzoek naar de comorbiditeit, het samengaan, van schizofrenie en cannabisverslaving. Ook de invloed van medicatie op beide aandoeningen is onderzocht. Er zijn aanwijzingen dat antipsychotica invloed hebben op de hunkering naar cannabis. Zij hebben namelijk invloed op de dopaminereceptor in de hersenen, die een rol speelt bij gevoelens van alertheid en je lekker voelen. Mensen kunnen zich door een antipsychoticum vlakker en minder prettig voelen. En juist dat kan het opsteken van een joint stimuleren.

Doel
Het doel van het project is het onderzoeken van de werking van twee soorten antipsychotica en hun invloed op de hersensystemen. Hebben de antipsychotica effect op de behoefte aan cannabis? En beïnvloeden ze de activiteit van hersengebieden die zijn betrokken bij hunkering en beloning?

Doelgroep
Wetenschappers en behandelaars

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
31160007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2008
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. L. de Haan
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie AMC