Mobiele menu

Effectiveness and cost-effectiveness of lymphaticovenous anastomosis for cancer patients who suffer from chronic peripheral lymphedema

Lymfoedeem is een veelvoorkomend gevolg van een kankerbehandeling.
Door schade aan de lymfeklieren en/of lymfebanen kan lymfevocht zich in een arm of been ophopen. Patiënten met lymfoedeem ervaren vaak lichamelijke en psychische klachten. Momenteel wordt in Nederland alleen conservatieve therapie (gedeeltelijk) vergoed.

Met een lymfoveneuze anastomose (LVA) operatie worden de beschadigde lymfebanen verbonden met bloedvaten. Dit zorgt ervoor dat het lymfevocht wordt omgeleid, waardoor de klachten verminderen. Hierdoor zal minder conservatieve therapie nodig zijn en kan de kwaliteit van leven uiteindelijk aanzienlijk verbeteren.

Iedere patiënt die na een kankerbehandeling klachten ervaart van lymfoedeem in een arm of been kan in aanmerking komen voor de studie.
Maastricht UMC+ start in samenwerking met het Radboud UMC en Erasmus UMC, een nieuw onderzoek naar de LVA-operatie. Het doel van de studie is om aan te tonen dat een LVA-operatie zinvol is en, indien goede resultaten worden aangetoond, dat de behandeling uiteindelijk wordt vergoed vanuit het basispakket.
Het onderzoek start in het voorjaar van 2023.

Meer informatie

Bekijk informatie over dit project op de website van Zorginstituut Nederland.

Kenmerken

Projectnummer:
2021038374
Looptijd: 26%
Looptijd: 26 %
2023
2029
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. S.S. Qiu Shao MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht Universitair Medisch Centrum Plus