Mobiele menu

Effectiveness of MR-guided LITT therapy in patients with irresectable glioblastoma (EMITT)

In Nederland krijgen jaarlijks 1100 mensen een glioblastoom. Bij dertig procent van de patiënten kan deze hersentumor niet met een operatie worden verwijderd. ‘Laser geïnduceerde thermo therapie’ (LITT) is een nieuwe minimaal invasieve techniek die het wegbranden van hersentumoren met laserlicht mogelijk maakt, de ingreep vindt plaats in een MRI-scanner. De chirurg heeft daarmee tijdens de behandeling direct beelden van de tumor waardoor schade voorkomen kan worden aan omliggend weefsel met belangrijke functies.
Er is onderzoek gedaan in het buitenland en dat laat hoopvolle resultaten zien.
Het Radboudumc en UMC Utrecht gaan nu het effect, de complicaties en kosten van deze behandeling voor het eerst in Nederland onderzoeken, daarbij gesteund door de Landelijke Werkgroep Neuro-Oncologie en de patiëntenvereniging hersenletsel.nl. Ook wordt het effect op de overleving en de kwaliteit van leven onderzocht.
Het onderzoek, waaraan uiteindelijk meerdere centra in Nederland gaan meewerken, moet uitwijzen of LITT inderdaad een betere behandeling is voor patiënten met een niet-operabel glioblastoom.

Meer informatie

Bekijk informatie over dit project op de website van Zorginstituut Nederland, de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase, en op de website van het Radboud umc.

Kenmerken

Projectnummer:
2021002376
Looptijd: 44%
Looptijd: 44 %
2021
2027
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. M. ter Laan MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universitair Medisch Centrum