Mobiele menu

Effectiveness of persoNalized care After treatment for non-metastasized Breast cancer based On risk of Recurrence, personal needs and risk on (late) health effects: the NABOR study.

De (kosten)effectiviteit van het personaliseren van de zorg voor patiënten NA BORrstkanker: de NABOR-studie.

Na behandeling voor borstkanker volgt nacontrole (monitoren van terugkeer van kanker) en nazorg (zorg voor de gevolgen van kanker of de kankerbehandeling). Het risico op terugkeer van borstkanker en op (late) gevolgen verschillen per patiënt. Daarnaast is elke patiënt uniek. Nacontrole- en nazorgplannen moeten passen bij de risico’s en de unieke situatie en behoeften van patiënten. Dit zal naar verwachting leiden tot minder angst voor terugkeer, een betere kwaliteit van leven en hogere doelmatigheid van zorg.
De NABOR-studie volgt 1040 vrouwen met niet-uitgezaaide borstkanker in 10 ziekenhuizen. De helft van deze patiënten krijgen gepersonaliseerde nacontrole en nazorgplannen, die worden gemaakt op basis van de wensen van de patiënt en het individuele risico op terugkeer. Na 3 jaar worden o.a. angst voor kanker, kwaliteit van leven, recidieven en kosteneffectiviteit vergeleken.

Richtlijn

Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase

Producten

Titel: Na borstkanker: samen beslissen
Auteur: Sabine Siesling
Titel: Personalized surveillance and aftercare for non-metastasized breast cancer: the NABOR study protocol of a multiple interrupted time series design
Magazine: BMC Cancer

Kenmerken

Projectnummer:
10330032010001
Looptijd: 34%
Looptijd: 34 %
2022
2028
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. B.J. Knottnerus
Verantwoordelijke organisatie:
Integraal Kankercentrum Nederland