Mobiele menu

Effectiviteit en kosteneffectiviteit van incontinentiemateriaal met sensor bij mensen met een ernstige beperking: cliëntgerichte incontinentiezorg door innovatie

Het doel van de studie is te onderzoeken of de Nova (producent Abena), incontinentiemateriaal met een sensor, bijdraagt aan betere incontinentiezorg bij mensen met een ernstige beperking die niet zelf kunnen voelen/ aangeven dat verschoning nodig is.
De Nova meet de vochtinhoud in het incontinentiemateriaal tot op de milliliter nauwkeurig, waardoor de mate van verzadiging wordt vastgesteld. De zorgverlener krijgt een bericht via een app wanneer een cliënt verschoond moet worden. Dus geen vaste verschoningsrondes meer, maar verschoning wanneer nodig!
Er wordt onderzocht of het gebruik van de Nova het aantal lekkages, met bijbehorende verschoningswerkzaamheden van kleding/ beddengoed vermindert. Daarnaast wordt gekeken of de kwaliteit van leven van cliënten en het werkgerelateerd welbevinden van zorgverleners verbetert en de zorgkosten verminderen ten opzichte van het gebruik van standaard incontinentiemateriaal zonder sensor. Zes verschillende zorginstellingen nemen deel aan de studie.

Kenmerken

Projectnummer:
853001110
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2024
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
MG Gielissen
Verantwoordelijke organisatie:
Academy Het Dorp