Mobiele menu

Effectiviteit van antibacteriële verbandmiddelen bij constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is de meest voorkomende chronische huidziekte. Voor de behandeling wordt soms gebruik gemaakt van verbandmiddelen.

Onderzoek heeft aangetoond dat de bacterie S. Aureus vaker voorkomt bij mensen met eczeem. Naast ‘gewone’ verbandmiddelen bestaan er verbandmiddelen met antibacteriële werking. Met deze antibacteriële verbandmiddelen zou de S. Aureus bacterie bestreden kunnen worden. Er is nog geen bewijs dat deze verbandmiddelen beter zijn.

Met het Anti-Bacterial Clothing (ABC) project wordt onderzocht of antibacteriële verbandmiddelen beter zijn dan ‘gewone’ verbandmiddelen. Deelnemers krijgen een ‘gewoon’ of antibacterieel verbandpak. Ook worden deelnemers gevraagd een dagboek bij te houden en vragenlijsten in te vullen. Daarnaast worden bacteriekweken van de huid afgenomen en wordt de urine onderzocht. De deelnemende centra zijn: Amsterdam UMC, UMC Utrecht, UMC Groningen, Erasmus MC en St. Antonius Ziekenhuis.

Meer informatie

Bekijk informatie over dit project op de website van Zorginstituut Nederland, de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase, en op de website van VMCE

Kenmerken

Projectnummer:
843004017
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. S.G.M.A. Pasmans MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus Medisch Centrum