Mobiele menu

Effectiviteit van ‘Problem Solving Therapy’ uitgevoerd door verpleegkundigen in de huisartspraktijk voor veelvuldige bezoekers met psychische klachten

Mensen zoeken steeds vaker hulp bij de huisarts voor psychische klachten. De ggz-gerelateerde taken van de huisarts nemen sterk toe. Daarom is er behoefte aan een interventie voor psychische problemen in de huisartspraktijk. Goed toepasbaar, effectief en compact. Problem Solving Treatment (PST) lijkt te voldoen aan deze criteria.

Problem Solving Treatment

PST is een geprotocolleerde gespreksbehandeling. Kortdurend en oplossingsgericht. PST activeert de patiënt aan de slag te gaan met de problemen. Dit vermindert de psychische klachten.

Doel en werkwijze

In dit project is gekeken naar de effectiviteit. Daarbij zijn 88 patiënten behandeld met PST, 87 mensen kregen de ‘gebruikelijke zorg’ van hun huisarts.

Resultaat

Beide behandelingen laten een verbetering zien op de belangrijkste uitkomstvariabelen: angst, depressie en psychologisch welzijn. De PST onderscheidt zich qua effectiviteit niet van de 'gebruikelijke zorg'. PST is wel goedkoper als het wordt uitgevoerd door verpleegkundigen. Daarmee kan het een aanvulling zijn op de gebruikelijke zorg voor patiënten met psychische klachten in de huisartspraktijk.

Producten

Titel: Cost-effectiveness op problm solving treatment for primary care patients with mental health problems
Magazine: British Journal of General Practice
Titel: Which instrument provides the best evaluation of psychological treatmetns in primary care?
Magazine: Family Practice
Titel: Limited effectiveness op Problem Solving Treatment provided by a specialized nurse for patients with mental health problems in primary care: nine months follow up
Magazine: British Journal of General Practice
Titel: Primary care patients with mental health problems
Magazine: Biomed Central Family Practice
Titel: Frequent attenders in general practice: Problem Solving Treatment provided by nurses
Magazine: Biomed central: Health Services Research
Titel: Problem Solving Treatment provided by nurses for patients with mental health problems in general practice.
Titel: PST provided by nurses for patients with mental health problems in general practice
Titel: PST demonstratie

Verslagen


Eindverslag

Nederlandstalig Samenvatting Mensen zoeken steeds vaker hulp bij hun huisarts voor psychische klachten, zoals depressieve stemming, levensmoeilijkheden, angst, spanning of gemengde beelden. Het merendeel van deze mensen wordt uitsluitend in de 1ste lijn gezien. Zij doen met deze psychische klachten een groot beroep op de 1ste lijnsgezondheidszorg. Van de bezoekers van een huisarts, en vooral diegenen die vaak komen, heeft een groot deel (tot 50%) last van psychische klachten. De GGZ-gerelateerde taken van de huisarts nemen sterk toe en leiden tot overbelasting. Gezien deze ontwikkelingen is er behoefte aan een goed toepasbare, effectieve en compacte interventie voor psychische problemen in de huisartspraktijk. ‘Problem Solving Treat-ment’ (PST) lijkt aan deze criteria te voldoen. PST is een kortdurende, oplossingsgerichte gespreksbehandeling die volledig geprotocolleerd uitgevoerd word. PST activeert de patiënt oplossingen te zoeken en aan de slag te gaan met de ervaren problemen. Het oplossen van problemen vermindert de aanwezige psychische klachten. De effectiviteit van PST is in de Britse GGZ aangetoond en wordt nu ook onderzocht in Nederland onder de naam: PST project. Het doel van het PST project was om de effectiviteit te onderzoeken van 'Problem Solving Treatment' (PST) uitgevoerd door verpleegkundigen in de huisartspraktijk. In dit project werden 175 patiënten vanuit huisartspraktijken geïncludeerd. Achtentachtig participanten werden door middel van PST door verpleegkundigen behandeld en 87 mensen kregen de 'gebruikelijke zorg' van hun huisarts. Beide behandeling laten een verbetering zien op zowel lange en korte termijn voor de belangrijkste uitkomstvariabelen (angst, depressie en psychologisch welzijn). De PST onderscheidt zich qua effectiviteit niet van de 'gebruikelijke zorg'. De maatschappelijke kosten van de PST interventie zijn niet hoger dan de gebruikelijke zorg zoals die in de Huisartsenpraktijk gegeven werd. Binnen het onderzoek is een tendens gevonden dat PST goedkoper is dan de gebruikelijke zorg. PST uitgevoerd door verpleegkundigen zou hiermee gezienkunnen worden als een welkome aanvulling voor de gebruikelijke zorg voor patiënten met psychische klachten binnen huisartspraktijken.

Kenmerken

Projectnummer:
42000001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2002
2007
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. P. van Oppen
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie VUmc
Afbeelding

Alledaagse Ziekten

Zo’n 80% van de klachten waarmee patiënten naar de huisartsen-praktijk komen, zijn alledaagse klachten zoals buikpijn, een neerslachtige periode, wratten of slapeloosheid. Vanuit ons programma Alledaagse Ziekten financierden we onderzoek om adviezen en behandelingen wetenschappelijk te onderbouwen. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.