Effects of home-based training with telemonitoring guidance in low to moderate risk patients with an acute coronary syndrome or coronary revascularization
Aanleiding
Ondanks de positieve effecten van fysieke training na een acute hartaandoening, nemen weinig hartpatiënten deel aan hartrevalidatie. Dit komt vaak door tijdgebrek of vervoersproblemen. Daarnaast vallen veel patiënten na de revalidatie terug in een inactieve leefstijl. Met revalidatie in de thuissituatie kunnen patiënten meer autonomie krijgen, en leren de trainingen in zijn/haar eigen schema in te plannen.
Methode
Het FIT@Home project onderzocht de effectiviteit en kosten van een
thuisrevalidatie programma, waarbij patiënten zelfstandig trainden met een hartslagmeter en begeleiding op afstand.
Resultaten: De 45 patiënten in de interventiegroep trainden even vaak als de 45 patiënten die de reguliere hartrevalidatie kregen. Patiënten in beide groepen verbeterden qua conditie en kwaliteit van leven na de revalidatie en na één jaar, zonder verschil tussen de groepen. Ook vanuit financieel oogpunt waren de twee methoden vergelijkbaar.
Conclusie
Thuisrevalidatie is een goed alternatief voor reguliere hartrevalidatie in het ziekenhuis.
Richtlijn
Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase
Producten
Auteur: Jos J Kraal, Niels Peek, M Elske van den Akker-Van Marle and Hareld MC Kemps
Magazine: BMC Cardiovascular Disorders
Auteur: Jos J Kraal1*, Niels Peek1, M Elske van den Akker-Van Marle2 and Hareld MC Kemps13
Verslagen
Eindverslag
Aanleiding: Ondanks de positieve effecten van fysieke training na een acute hartaandoening, nemen weinig hartpatiënten deel aan hartrevalidatie. Dit komt vaak door tijdsgebrek of vervoersproblemen. Daarnaast vallen veel patiënten na de revalidatie terug in een inactieve levensstijl. Met revalidatie in de thuissituatie kunnen patiënten meer autonomie krijgen, en leren de trainingen in zijn/haar eigen schema in te plannen.
Doel: Het FIT@Home project onderzocht de effectiviteit en kosteneffectiviteit van een thuisrevalidatie programma met begeleiding op afstand op de conditie en het fysieke activiteiten niveau in vergelijking met ziekenhuisrevalidatie. Tijdens het thuisrevalidatie programma trainden patiënten zelfstandig met een hartslagmeter en kregen ze wekelijks telefonische coaching.
Resultaten: De 45 patiënten in de interventiegroep trainden even vaak als de 45 patiënten die de reguliere hartrevalidatie volgden. Patiënten in beide groepen verbeterden qua conditie en kwaliteit van leven na de revalidatie en na één jaar, zonder verschil tussen de groepen. Direct na de revalidatie waren de patiënten in de interventiegroep meer tevreden over het behandeltraject dan patiënten in de controlegroep. De economische evaluatie liet zien dat thuisrevalidatie kosteneffectief is in vergelijking met reguliere hartrevalidatie in het ziekenhuis.
Conclusie: Thuisrevalidatie is een goed alternatief voor reguliere hartrevalidatie in het ziekenhuis.
Fysieke training als onderdeel van hartrevalidatie is bewezen effectief in het verbeteren van het inspanningsvermogen en de kwaliteit van leven en wordt in de reguliere hartrevalidatie uitgevoerd in het ziekenhuis onder supervisie van een fysiotherapeut. In de laatste jaren is echter duidelijk geworden dat deze training ook veilig kan worden uitgevoerd in de thuissituatie met vergelijkbare korte termijn resultaten. Dit kan onder andere de zorgkosten verminderen en heeft door bevordering van zelfmanagement vaardigheden mogelijk ook meer effect op beweeggedrag op de langere termijn. In de FIT@Home studie worden de effecten van thuistraining met begeleiding via telemonitoring op het inspanningsvermogen en het beweeggedrag vergeleken met reguliere training in het ziekenhuis. Begin maart is de inclusie van laag tot matig risico patiënten binnen de hartrevalidatie in het Máxima Medisch Centrum van start gegaan. Tot nu toe zijn 41 patiënten geïncludeerd voor het onderzoek. De patiënten die thuis gaan trainen krijgen drie fysiotherapiesessies in het ziekenhuis voordat ze zelfstandig gaan trainen. Met behulp van een hartslagmeter en wekelijkse coaching via de telefoon en internet volgen deze deelnemers hetzelfde trainingsprogramma als de controle groep die in het ziekenhuis traint: 12 weken trainen, minimaal twee keer per week voor 45 tot 60 minuten op de juiste trainingsintensiteit (70 tot 85% van de maximale hartslag). Om de inclusiesnelheid te verhogen zijn enkele maatregelen genomen: hartrevalidatiespreekuren worden nu actief gescreend op potentiële deelnemers, de onderzoeker is bij deze spreekuren aanwezig en de inspanningstest met gasanalyse wordt direct aansluitend aan het bezoek verricht. Daarnaast kunnen vanaf januari 2014 patiënten uit een ander regionaal ziekenhuis ook in aanmerking komen voor inclusie.