Mobiele menu

Effectstudie Welzijn op Recept

In deze effectstudie is een volgende stap gezet om te laten zien wat de meerwaarde van Welzijn op recept is. Door de unieke samenwerking van 3 onderzoekers, MOvactor en de 4 gezondheidscentra ligt er nu een effectstudie naar het zorggebruik, sociale participatie en de kosten van Welzijn op recept.

Resultaten

De deelnemer kan verder door het steuntje in de rug. Voorafgaand aan meer sociaal maatschappelijke participatie kan Welzijn op recept een positief effect hebben op het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid en de eigen kracht. Zaken waarnaar gemeenten in het huidige stelsel van zorg en maatschappelijke ondersteuning (WMO) als eerste verwijzen. Het is klip en klaar dat de samenwerking tussen de eerstelijnszorg en welzijnsdienstverlening zinvol is, de invloed op zorggebruik ziet er positief uit en de meerwaarde van het werk van de welzijnscoach wordt bevestigd.

Verslagen


Eindverslag

Aanleiding De pilotfase van Welzijn op recept heeft een goed beeld gegeven van de cliëntgroep waarvoor een welzijnsrecept geschikt zou kunnen zijn en daarbij zijn de ervaringen van zowel patiënten als zorgverleners met Welzijn op recept uitgebreid gevolgd (Sinnema et al., 2014). Na de uitbreiding naar meerdere gezondheidscentra in de stad Nieuwegein en meerdere projecten in het land ontstond de behoefte naar een gericht effectonderzoek op economisch en maatschappelijk gebied. Effectstudie Er is een effectstudie gedaan gebaseerd op de volgende onderzoeksvragen: 1. Is er een indicatie dat Welzijn op Recept leidt tot a. vermindering van zorggebruik en b. bevordering maatschappelijke en sociale participatie? 2. a. Welke vragenlijst is het meest geschikt om maatschappelijke participatie te meten, om b. vervolgens te worden ingezet tijdens de intake door de welzijnscoaches en 6 maanden na de start van het welzijnsarrangement? 3. Kunnen we op basis van gemaakte kosten binnen de pilot en uitrolfase van Welzijn op Recept komen tot een uitspraak over hoeveel een Welzijnsrecept kost? Aan de oorspronkelijke onderzoeksvragen zijn nog 2 extra vragen toegevoegd om een verdiepingsslag te maken middels kwalitatief onderzoek: 1. ‘Wat gebeurt er in de keten van het welzijnsrecept?’ 2a. ‘Welke verandering ervaart men op het gebied van sociale participatie?’ en 2b. ‘Wat heeft het mensen gebracht op het gebied van sociale participatie?’ Resultaten In deze effectstudie is daarmee een volgende stap gezet om te laten zien wat de meerwaarde van Welzijn op recept is. Door de unieke samenwerking van drie onderzoekers, MOvactor en de vier gezondheidscentra ligt er nu een Effectstudie naar het zorggebruik, sociale participatie en de kosten van Welzijn op recept. Met verrassende resultaten. De deelnemer kan verder door het steuntje in de rug; Voorafgaand aan meer sociaal maatschappelijke participatie kan Welzijn op recept een positief effect hebben op het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid en de eigen kracht. Zaken waarnaar gemeenten in het huidige stelsel van zorg en maatschappelijke ondersteuning (WMO) als eerste verwijzen. Het is klip en klaar dat de samenwerking tussen de eerstelijns zorg en welzijnsdienstverlening zinvol is, de invloed op zorggebruik ziet er positief uit en de meerwaarde van het werk van de welzijnscoach wordt bevestigt. Er zijn ook een paar aandachtspunten voor de zorgverleners en de welzijnscoaches geconstateerd waar in Nieuwegein verder mee aan de slag wordt gegaan. We zijn nog niet klaar met onderzoek naar de economische meerwaarde, maar met deze eerste uitgebreide effectstudie is nu al duidelijk dat Welzijn op recept veel kan betekenen voor uw patiënten/cliënten.

Kenmerken

Projectnummer:
841002003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2015
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. C.M. de Groot
Verantwoordelijke organisatie:
MOvactor
Afbeelding

Organisatie van zorg

Om de zorg goed, toegankelijk, betaal- en bemensbaar te houden, is het belangrijk om te kijken hoe we van het systeem van organisatie van zorg naar het organiseren van zorg rondom de patiënt kunnen bewegen. Daarom investeren we in initiatieven zoals Zorg en Ondersteuning in de Buurt. Bekijk wat we nog meer doen.