Emergency care for families with young children; community-based crisis intervention for families in need of immediate care and support.
Spoedhulp is een intensieve aanpak van zes weken die gezinnen met jonge kinderen weer in staat moet stellen zelf de regie te voeren. Deze crisisinterventie is ontwikkeld door jeugdzorgaanbieder Spirit in Amsterdam en is in dit project geëvalueerd. De ondersteuning bestaat uit frequente huisbezoeken, hulp bij praktische problemen en het inschakelen van het sociale netwerk van het gezin. Op deze manier kan vaak uithuisplaatsing van kinderen worden voorkomen.
Binnen dit project zijn relevante documenten bestudeerd en gezinnen gevolgd door gezinsleden op verschillende momenten te interviewen. Ook is gebruikgemaakt van vragenlijsten ingevuld door uitvoerend werkers. Na Spoedhulp gaat het bij de gezinnen op veel punten beter dan bij de start. De crisis is afgenomen en de veiligheid toegenomen volgens zowel cliënten als professionals. Er zijn wel nog steeds aanzienlijke problemen in de gezinnen na afloop. Vervolghulp is dan ook in veel gevallen nodig. Binnen het project zijn indicaties gevonden voor de effectiviteit van Spoedhulp.
Verslagen
Eindverslag
In het voorjaar van 2007 is een evaluatieonderzoek gestart naar de uitkomsten van Spoedhulp, een methode van crisisinterventie bij gezinnen met jonge kinderen ('Emergency care for families with young children'). Spoedhulp is ontwikkeld door de Amsterdamse jeugdzorgaanbieder Spirit. Spoedhulp is een kortdurende, intensieve interventie van 6 weken - eventueel te verlengen met nogmaals 6 weken - teneinde gezinnen weer in staat te stellen zelf de regie te voeren over hun eigen bestaan en perspectief te hervinden in de omgang met en oplossing van hun problemen.
Spoedhulp is een antwoord op de vraag van veel lokale autoriteiten verantwoordelijk voor jeugdzorg die geconfronteerd worden met een toenemend aantal gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar bij wie kortdurende ambulante crisisinterventie nodig is. Gezinsproblemen van velerlei aard hebben zich opgestapeld en zijn zodanig geescaleerd dat gezinnen niet langer in staat zijn de problemen zelf op te lossen zonder hulp van anderen. Onmiddellijke hulp is noodzakelijk. Spirit heeft de methode Spoedhulp ontwikkeld in de jaren 2003 en 2004. Een Spoedhulpwerker ondersteund een gezin gedurende maximaal 6 weken. Ondersteuning houdt in frequente huisbezoeken, oplossen van praktische problemen en het benaderen en activeren van het nabije sociale netwerk van het gezin. Voor Spoedhulp is het een sleutelbegrip dat gezinnen worden gezien als een systeem en dat zij de regie over hun eigen leeftijd moeten terugkrijgen. Sociale netwerken van familieleden en vrienden spelen daarbij een cruciale rol. Belangrijkste doelen zijn gezinnen te stimuleren de regie terug te krijgen, het stimuleren en faciliteren van het oplossen van problemen, sociale netwerken activeren en het voorkomen van uithuisplaatsing van een of meer kinderen. In uitzonderlijke gevallen kan voor enkele dagen uitgeweken worden naar een kleine residentiele voorziening of pleeggezin voor tijdelijke ontlasting. De eerste periode van 6 weken kan met 6 weken worden verlengd als verwacht wordt dat daarmee betrokkenen hun bestaan kunnen voortzetten zonder verdere hulp van anderen.
Spoedhulp is geevalueerd aan de hand bestudering van relevante programmadocumenten en het volgen (monitoren) van een groot aantal gezinnen op basis van interviews met betrokkenen (gezinsleden) op verschillende momenten (bij aanvang en afsluiting van Spoedhulp en enkele maanden daarna), het invullen van diverse vragenlijsten door uitvoerend werkers, en raadpleging van het beleidsinfromatiesysteem van Spirit. Onder andere is bekeken welke doelen door betrokkenen zijn gesteld en in welke mate die doelen zijn bereikt (naar het oordeel van de verschillende betrokkenen).
De evaluatie is gericht op gezinnen met jonge kinderen (4 t/m 13 jaar), maar vanwege vergelijkingsdoeleinden zijn ook gezinnen met jongere en oudere kinderen bij het onderzoek betrokken.
Het onderzoek naar de uitkomsten van Spoedhulp, een methode van crisisinterventie bij gezinnen met jonge kinderen ('Emergency care for families with young children', is in maart 2007 van start gegaan. Spoedhulp is ontwikkeld door de jeugdzorgaanbieder Spirit in Amsterdam. Spoedhulp is een kortdurende, intensieve interventie van 6 weken - eventueel te verlengen met nogmaals 6 weken - teneinde gezinnen weer in staat te stellen zelf de regie te voeren over hun eigen bestaan en perspectief te hervinden in de omgang met en oplossing van hun problemen.