Mobiele menu

Empowerment-Plus Traject! Biedt dat voldoende vermogen? Evaluatiestudie Empowerment-Plus traject. Kennisnetwerk het Zwarte Gat

Empowerment training voor verslaafde cliënten
Het traject Empowerment-Plus van kennisnetwerk het Zwarte Gat is bedoeld voor (ex)verslaafden. Zij verkennen tijdens het traject de mogelijkheden om weer actief deel te nemen aan de maatschappij en/of weer aan het (vrijwilligers)werk te gaan. Het Empowerment-Plus traject bestaat uit twee trainingsmodules, Emp+1 en Emp+2, en een stage. Daarna start een vervolgtraject waarbij deelnemers zelfstandig of in aansluiting bij bestaande programma’s hun eigen weg moeten vinden. Voor de verdere ontwikkeling van het traject is het van belang te weten of de opzet en uitvoering van de trainingsmodules en het vervolgtraject goed werken.

Doel
Het project heeft als doel om het Empowerment-Plus traject te evalueren en te verbeteren. De betrokkenen kunnen het trainingstraject vervolgens verder ontwikkelen en uitbreiden.

Verslagen


Eindverslag

In de uitgevoerde evaluatiestudie is een empowerment training (‘Emp+ traject’) voor verslaafde cliënten onderzocht. Deelnemers enthousiast over de training. Deze bevordert hun empowerment. Ook de trainers zien een ontwikkeling bij de deelnemers en eerste stappen richting re-integratie en maatschappelijke participatie. Grootste aandachtspunt betreft het vervolgtraject. De mogelijkheden voor stages dienen te worden verruimd, en verwachtingen en voorwaarden te worden verhelderd. Individuele begeleiding en peer group support zijn essentieel ook in het vervolg. Betere aansluiting bij de verslavingszorg en uitkeringsinstanties is wenselijk. Betrokkenen achten het wenselijk en zien mogelijkheden om de instroom richting de training te verruimen. Naast cliënten die actief zijn in cliëntenraden kunnen ook andere (ex)verslaafde en psychiatrische cliënten hun voordeel doen met de training.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
31160214
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2010
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. T.A. Abma
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie VUmc