Eritrese AMV in Den Haag: integrale ketensamenwerking voor een goede transitie van 18- naar 18+
Zorgverleners die werken met Eritrese Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV) en AMV’ers zelf vragen om betere psychosociale hulpverlening. Ook de Jeugdombudsman uit Den Haag schreef een rapport over de noodzaak van goede hulp bij deze overgang om te voorkomen dat deze AMV’ers niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.
Doel
Het doel van dit éénjarige project was het verbeteren van de psychosociale hulpverlening aan AMV’ers uit Eritrea bij de overgang van jeugd- naar volwassenzorg in Den Haag.
Werkwijze
Dit werd gedaan door samen met Eritrese AMV’ers en de lokale organisaties betrokken bij de hulpverlening te kijken wat er al goed gaat bij deze overgang, wat er beter kan en wat ieders rol en verantwoordelijkheid hierbij is.
Resultaten
In dit project is samen met Eritrese AMV’s en de lokale organisaties betrokken bij de hulpverlening, gekeken naar wat er al goed gaat bij de overgang van jeugd- naar volwassenzorg. Maar ook naar wat er beter kan, en wat eenieders rol en verantwoordelijkheid hierbij is.
De aanbevelingen die uit dit project kwamen, zijn gebundeld in een factsheet voor hulpverleningsorganisaties. Daarnaast zijn er vijf informatiekaarten ontwikkeld met en voor Eritrese AMV’s, over de volgende thema’s:
- huisarts
- werk
- zorg(verzekering)
- Nederlandse taal
- donorregister.
Deze kaarten zijn vrij beschikbaar en wijd verspreid binnen en buiten de regio van Den Haag.
Downloads
Onderzoeks- en praktijkprojecten
Veel vluchtelingen in Nederland ervaren psychische problemen en/of hebben een trauma opgelopen. Daarom financieren de Stichting tot Steun VCVGZ en ZonMw gezamenlijk 4 onderzoeksprojecten en 8 praktijkprojecten gericht op het verbeteren van psychosociale zorg en ondersteuning aan statushouders.
Producten
Auteur: TNO & Jeugdformaat
Auteur: TNO & Jeugdformaat
Auteur: TNO & Jeugdformaat
Auteur: TNO & Jeugdformaat
Auteur: TNO & Jeugdformaat
Auteur: Nicole van Kesteren, Suzanne Koeman, & Fieke Pannebakker
Auteur: L. van Hoorn
Auteur: S. Musse
Auteur: ZonMw via https://publicaties.zonmw.nl/nieuwe_manieren_om%20_statushouders_te_ondersteunen/
Link: http://publicaties.zonmw.nl/nieuwe_manieren_om%20_statushouders_te_ondersteunen/
Verslagen
Eindverslag
Doel van dit éénjarige project was het verbeteren van de psychosociale hulpverlening aan AMV’s uit Eritrea bij de overgang van jeugd- naar volwassenzorg in Den Haag. De vraag naar het verbeteren van deze psychosociale hulpverlening kwam van zorgverleners die werken met Eritrese AMV’s en van AMV’s zelf. In dit project is samen met Eritrese AMV’s en de lokale organisaties betrokken bij de hulpverlening, gekeken wat er al goed gaat bij deze overgang, wat er beter kan en wat eenieders rol en verantwoordelijkheid hierbij is.
Deze aanbevelingen zijn gebundeld in een factsheet voor hulpverleningsorganisaties. Daarnaast zijn er vijf informatiekaarten ontwikkeld, met en voor Eritrese AMV’s, over de volgende thema’s: huisarts, werk, zorg(verzekering), Nederlandse taal en donorregister. Deze kaarten zijn vrij beschikbaar en wijd verspreid binnen en buiten de regio van Den Haag.
Doel van dit éénjarige project is het verbeteren van de psychosociale hulpverlening aan AMV uit Eritrea bij de overgang van jeugd- naar volwassenzorg in Den Haag. Dat gebeurt door samen met Eritrese AMV’s en de lokale organisaties betrokken bij de hulpverlening, te kijken wat er al goed gaat bij deze overgang, wat er beter kan en wat eenieders rol en verantwoordelijkheid hierbij is. Deze aanbevelingen bundelen we in een factsheet voor hulpverleningsorganisaties. Daarnaast maken we samen met Eritrese AMV’ers een handreiking voor henzelf. Daar staat centraal hoe zij zelf regie kunnen en willen nemen bij de overgang van 18- naar 18+ en hoe zij hierbij versterkt kunnen worden.
De vraag naar het verbeteren van deze psychosociale hulpverlening komt van zorgverleners die werken met Eritrese AMV en AMV’ers zelf. Ook de Jeugdombudsman uit Den Haag schreef een rapport over de noodzaak van een goede hulp bij deze overgang om te voorkomen dat deze AMV’ers niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.