Evaluating real time internet therapy for alcohol dependence
Zelfhulp via internet of contact met een therapeut?
Nederland loopt voorop met therapeutische behandelingen via internet. Websites over verslavingen hebben zich ontwikkeld van 'informatie op maat' tot 'zelfhulp op maat'. Deze zelfhulpmodule is een interactieve variant van zelfhulpboekjes die al door de verslavingszorg worden gemaakt en verspreid. Naast deze anonieme zelfhulp via internet, blijkt er bij cliënten echter ook behoefte te zijn aan meer persoonlijke en op maat gesneden hulp via een therapeut. Daarom is 'therapie online' ontwikkeld, waarin de hulpvrager wordt begeleid met feedback en direct internetcontact. De cliënt en behandelaar maken geregeld afspraken om realtime met elkaar te chatten.
Doel
Binnen dit project worden de resultaten van de zelfhulpmodule en de therapiemodule met elkaar vergeleken. Daarbij is de vraag of de deelname van een therapeut een meerwaarde heeft, of dat een zelfhulpmodule online evenveel effect heeft op iemands verslavingsgedrag.
Doelgroep
Verleners van zelfhulpprogramma’s en therapie via internet
Producten
Auteur: Matthijs Blankers
Link: http://dare.uva.nl/record/356560
Auteur: Matthijs Blankers
Auteur: Matthijs Blankers, Maarten WJ Koeter and Gerard M Schippers
Auteur: Filip Smit, Joran Lokkerbol, Heleen Riper, Maria Cristina Majo, Brigitte Boon, Matthijs Blankers
Magazine: Journal of Medical Internet Research
Auteur: Matthijs Blankers, Maarten W. J. Koeter, Gerard M. Schippers
Magazine: Journal of Consulting and Clinical Psychology
Auteur: Jan Krul, Matthijs Blankers, Armand R. J. Girbes
Magazine: PLoS ONE
Auteur: Matthijs Blankers
Magazine: Psychologie & Gezondheid
Auteur: Sterk, B., Slief, E., Blankers, M., Linszen, D. H., & de Haan, L.
Magazine: Schizophrenia Research
Auteur: Matthijs Blankers, Maarten Koeter, Gerard M Schippers
Magazine: BMC Public Health
Auteur: Matthijs Blankers1,2, PhD; Udo Nabitz1, PhD; Filip Smit3,4, PhD; Maarten WJ Koeter2, PhD; Gerard M Schippers2
Auteur: Blankers, M., Koeter, M. W. J., & Schippers, G.M.
Magazine: Journal of Medical Internet Research
Auteur: Gunther Eysenbach, CONSORT-EHEALTH Group
Magazine: Journal of Medical Internet Research
Auteur: Proudfoot, J., Klein, B., Andersson, G., Carlbring, P., Kyrios, M., Munro, C., Lauder, S., Palermo, T., Riper, H., & Blankers, M.
Link: http://www.oup.com
Verslagen
Eindverslag
In dit project is de (kosten-)effectiviteit van twee e-mental health interventies op basis van cognitieve gedragstherapie onderzocht in drie opeenvolgende studies. De twee interventies zijn een internetzelfhulp-programma (zonder inzet van therapeut), en een internettherapie mét therapeut, gebaseerd op individuele chat-interactie tussen patiënt en behandelaar.
De klinische resultaten wijzen uit dat zowel de internettherapie als de internetzelfhulp effectieve interventies zijn voor het verminderen van schadelijk alcoholgebruik. Bovendien is er evidentie gevonden voor het additionele effect van chat-contact met een ervaren therapeut.
Met betrekking tot kosteneffectiviteit concludeerden de onderzoekers dat internettherapie in plaats van internetzelfhulp zou moeten worden aangeboden; op internet gebaseerde therapie is weliswaar duurder om aan te bieden, maar de extra gezondheidswinst weegt uitgaande van conventionele medische kostennormen op tegen deze extra kosten.
In de afgelopen periode, van 01-01-2010 t/m 31-12-2010, zijn de gegevens die in het kader van dit onderzoek zijn verzameld middels de 'randomized clinical trial' verwerkt, geanalyseerd en (deels) gerapporteerd. Er is gewerkt aan een manuscript waarin de klinische resultaten van de 'randomized clinical trial' worden beschreven en er is een begin gemaakt met een artikel waarin de aandacht uitgaat naar de kosten-effectiviteit van de internetbehandeling in vergelijking met de internetzelfhulp-variant. Ook aan een aantal andere manuscripten is een bijdrage geleverd. Daarnaast zijn een aantal presentaties verzorgd om de resultaten die tot nu toe uit het project naar voren zijn gekomen te dissemineren.