Mobiele menu

Evaluation and innovation of effective CBT treatment for gambling: stepping up the game, a mixed methods study

Projectomschrijving

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de meest gebruikte behandeling voor gokstoornissen, maar is tot op heden slechts beperkt onderzocht.

Doel

Dit onderzoek heeft als eerste doel effectiviteit van CGT voor gokproblematiek te onderzoeken. Het tweede doel is om de behoefte van cliënten ten aanzien van hun behandeling in kaart te brengen, waarbij onder andere de behoefte aan een cognitieve bias module onderzocht zal worden. 

Aanpak

Jaarlijks worden bij Jellinek ongeveer 200 personen met een primaire gokstoornis en 150 personen met een comorbide gokstoornis behandeld. Data van de afgelopen acht jaar (N=1600 / N=1200) zal worden geanalyseerd. Daarnaast worden er focusgroepen gehouden met individuen die hulp zoeken bij Jellinek en stichting AGOG, met als doel hun behoeften en zorgen beter te begrijpen en een effectievere behandelaanpak voor cognitieve gedragstherapie te ontwikkelen.

Verwachte resultaten

Resultaten hebben hoge relevantie voor de doelgroep en relevante stakeholders: kennis over effectiviteit van behandeling en verbetering hiervan kan gokschade beperken, zowel op individueel als maatschappelijk niveau.

Kenmerken

Projectnummer:
10450022310002
Looptijd: 15%
Looptijd: 15 %
2024
2026
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. A.E. Goudriaan PhD
Verantwoordelijke organisatie:
AMC Medical Research BV