Exercise therapy in patients with peripheral arterial disease: The costs and effectiveness of physiotherapeutic supervision with or without therapy feedback versus a 'go home and walk' advice.
Mensen met zogeheten etalagebenen – vernauwde bloedvaten in de bovenbenen die het lopen pijnlijk maken - krijgen het advies zo toch veel mogelijk te wandelen om hun maximale loopafstand geleidelijk te vergroten. Veel patiënten volgen dit (eenmalige) advies slecht op. Onderzoek heeft uitgewezen dat looptraining onder de hoede van een fysiotherapeut in het ziekenhuis beter werkt. Nadeel hiervan is dat de patiënt steeds naar het ziekenhuis moet gaan en er maar een beperkt aantal patiënten in het ziekenhuis (tegelijk) kan trainen. In Maastricht is onderzocht of looptraining met een fysiotherapie in de woonwijk een alternatief is. Dit blijkt inderdaad het geval: door de training in de woonwijk neemt de maximale loopafstand gemiddeld 200 meter meer toe dan na het geven van het eenmalige loopadvies. Ook de kwaliteit van leven neemt toe door de training. De extra kosten voor de training in de wijk bedragen ca. € 1100,-- per patiënt.
Richtlijn
De studieresultaten zijn opgenomen in de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase
Verspreidings- en Implementatie Impuls (VIMP)
Deze studie heeft een Verspreidings- en Implementatie Impuls (VIMP) gekregen.
Producten
Auteur: M M L van den Houten 1, G J Lauret 1 2, F Fakhry 3 4, H J P Fokkenrood 2, A D I van Asselt 5 6, M G M Hunink 3 4 7, J A W Teijink 8 9
Magazine: Br J Surg. 2016 Nov;103(12)
Link: https://doi.org/10.1002/bjs.10247
Auteur: Farzin Fakhry 1, Hugo Jp Fokkenrood, Sandra Spronk, Joep Aw Teijink, Ellen V Rouwet, M G Myriam Hunink
Magazine: Cochrane Database Syst Rev. 2018 Mar 8;3(3)
Link: https://doi.org/10.1002/14651858.cd010512.pub2