Mobiele menu

Exploring infection prevention practices and its determinants in home-based care: a behavioural approach to develop future interventions

Een toenemend aantal cliënten met complexe aandoeningen ontvangt medisch-specialistische verpleging in hun thuisomgeving. Bijvoorbeeld het toedienen van voeding en/ of medicijnen via een infuus of uitgebreide wondverzorging. Het toepassen van infectiepreventiemaatregelen is hierbij van groot belang om zorginfecties te voorkomen. Op dit moment is het niet duidelijk hoe infectiepreventiemaatregelen bij deze cliënten worden toegepast en welke factoren daarop van invloed zijn. In dit onderzoek willen we inzicht krijgen in de handelwijze van thuiszorgmedewerkers die zorg verlenen aan cliënten met een verhoogd risico op een zorginfectie. Daarnaast onderzoeken we welke factoren deze handelwijze beïnvloeden (barrières en bevorderende factoren) vanuit zowel het perspectief van de thuiszorgmedewerkers als van cliënten en hun naasten. Op deze wijze willen we aangrijpingspunten vinden om thuiszorgmedewerkers te helpen om de noodzakelijke infectiepreventiemaatregelen naar behoren toe te passen.

Verslagen


Eindverslag

Een toenemend aantal cliënten met complexe aandoeningen ontvangt specialistische verpleging in hun thuisomgeving. Bijvoorbeeld het toedienen van medicijnen via een infuus of uitgebreide wondverzorging. Het toepassen van infectiepreventiemaatregelen is van groot belang om zorginfecties te voorkomen.

Tot op heden was het niet duidelijk hoe infectiepreventiemaatregelen in de thuiszorg werden toegepast en welke factoren daarop van invloed zijn. Uit dit onderzoek bleek dat basismaatregelen infectiepreventie onvoldoende worden toegepast en er sprake is van kennistekort bij zorgverleners, cliënten en naasten. Meer aandacht voor infectiepreventie in het beroepsonderwijs en in de thuiszorgorganisaties is nodig. Zeggenschap van zorgverleners bij de ontwikkeling en uitvoering van het infectiepreventiebeleid, het hebben van inzicht in eigen prestaties, en ondersteuning van deskundigen infectiepreventie, worden gezien als voorwaarden voor adequate naleving van de infectiepreventiemaatregelen.

Een toenemend aantal cliënten met complexe aandoeningen ontvangt medisch-specialistische verpleging in hun thuisomgeving. Bijvoorbeeld het toedienen van voeding en/ of medicijnen via een infuus of uitgebreide wondverzorging. Het toepassen van infectiepreventiemaatregelen is hierbij van groot belang om zorginfecties te voorkomen.

Op dit moment is het niet duidelijk hoe infectiepreventiemaatregelen bij deze cliënten worden toegepast en welke factoren daarop van invloed zijn. In dit onderzoek willen we inzicht krijgen in de handelwijze van thuiszorgmedewerkers die zorg verlenen aan cliënten met een verhoogd risico op een zorginfectie. Daarnaast onderzoeken we welke factoren deze handelwijze beïnvloeden (barrières en bevorderende factoren) vanuit zowel het perspectief van de thuiszorgmedewerkers als van cliënten en hun naasten. Op deze wijze willen we aangrijpingspunten vinden om thuiszorgmedewerkers te helpen om de noodzakelijke infectiepreventiemaatregelen naar behoren toe te passen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
522004002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2021
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. A.M.P. Huis
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc