Mobiele menu

Exposure to and consequences of gambling marketing communication for vulnerable groups: a multi-method approach

Met de legalisering van online gokken in Nederland werd marketingcommunicatie alomtegenwoordig, maar per 1 juli 2023 is er een verbod gekomen op ongericht adverteren. Gezien de mogelijkheden voor online adverteren en sponsoring die wél toegestaan ​​blijven en de manier waarop gokbedrijven de afgelopen jaren opereerden op het snijvlak van wat juridisch mogelijk was, richt dit project zich op marketingcommunicatie voor (online) gokken.

Doel

We brengen in kaart met hoeveel en met wat voor soort gokreclames mensen in Nederland in aanraking komen. We richten ons in het bijzonder op kwetsbare groepen zoals jongeren, jongvolwassenen, (ex)gokverslaafden en mensen met een lage SES. Bovendien geven we inzicht in de gevolgen van gokreclames voor kwetsbare groepen.

Aanpak

Het huidige project hanteert een aanpak waarbij verschillende innovatieve methoden worden gecombineerd. Drie subdoelen worden in verschillende deelprojecten aangepakt:

  • Het eerste deelproject heeft tot doel rijke inzichten te verschaffen in de blootstelling aan marketingcommunicatie en de percepties en percepties ervan gevolgen hiervan voor kwetsbare groepen. Voor dit onderzoek zullen wij gebruik maken van een kwalitatieve interviewmethode.
  • Het tweede deelproject heeft tot doel inzicht te verschaffen in de blootstelling aan en het soort tactieken dat wordt gebruikt bij gokreclame op specifieke online sociale mediaplatforms en om te verduidelijken hoe kwetsbaar groepen zijn waarop dergelijke reclame gericht is. Voor dit deelproject maken we gebruik van datadonatie via sociale media.
  • Het derde deelproject heeft tot doel een 360 graden overzicht te geven van alle marketingcommunicatie en dit te koppelen aan directe en langere termijn gevolgen in termen van gokgedrag, attitudes en de normalisering van gokken.

Verwachte resultaten

De inzichten uit dit project kunnen worden gebruikt om de effectiviteit van regelgeving te monitoren, om te beslissen of (verdere) regulering van kansspelmarketing nodig is en om effectievere behandeling en preventiemaatregelen voor gokverslaving te ontwikkelen.

Kenmerken

Projectnummer:
10450022310004
Looptijd: 50%
Looptijd: 50 %
2024
2026
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. H.A.M. Voorveld
Verantwoordelijke organisatie:
Universiteit van Amsterdam