Faciliteren van implementatie van de SPARK
Verspreiding en implementatie
De onderzoekers ontwikkelden middelen om de implementatie van SPARK te faciliteren. JGZ-organisaties kunnen het instrument daarmee binnen hun eigen organisatie implementeren, met begeleiding op afstand van ontwikkelaars.
Verslagen
Eindverslag
De SPARK is een gestructureerd vraaggesprek dat de
ervaren zorgen van ouders en hun zorgbehoefte meet
door gebruik te maken van zowel het perspectief van
de ouders als van de zorgverlener in de jeugdgezondheidszorg. De SPARK maakt op
valide en betrouwbare wijze onderscheid tussen kinderen
met een hoog, verhoogd en laag risico op opvoedings-
en ontwikkelingsproblemen. SPARK staat in het Nederlands voor 'Signaleren van Problemen en Analyse van Risico bij opvoeden en ontwikkeling van Kinderen' en in het Engels voor 'Structured Problem Analysis of Raising Kids'.
Doel van de VIMP was het voorbereiden van implementatie van de SPARK. Dankzij de VIMP-subsidie zijn op meerdere locaties verspreid in Nederland interactieve informatiesessies gehouden, zijn implementatiematerialen (e-learning, train-de-trainer cursus, handleiding, powerpoints) ontwikkeld die gebruikt kunnen worden – en inmiddels gebruikt zijn – bij het implementeren van de SPARK. De publiciteit heeft geresulteerd in deelname van twee JGZ-organisaties aan een onderzoeksvoorstel voor implementatieonderzoek van de SPARK, en in daadwerkelijke implementatie bij teams van vier JGZ-organisaties.