Mobiele menu

Fair Future Generators

Projectomschrijving

De MDT-reis

Met Fair Future Generators zetten jongeren zich in voor een duurzaam en eerlijk Nederland en werken ze onder begeleiding van een coach mee aan een project van een milieuorganisatie zoals Milieudefensie, de Natuur en Milieu Federaties of MijnStadstuin. Zo kunnen zij hun zorgen over het klimaat omzetten in concrete acties en tegelijkertijd werken aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Na hun aanmelding bespreekt een jongerencoach met de jongeren wat hun interesses en vaardigheden zijn. Op basis daarvan zoekt hij of zij een match met een project. Daarbij hebben de jongeren de keuze uit veel verschillende activiteiten. Zo kunnen ze ‘spoken word’- video’s produceren, een podcastreeks maken of een campagne voor Milieudefensie starten. Alle jongeren krijgen een speciaal voor hen ontwikkelde training, inspiratiesessies en coaching om hen zo goed mogelijk op hun reis te begeleiden. Deze MDT wordt afgesloten met een landelijke inspiratie meet-up waar ze horen hoe belangrijk hun bijdrage is voor een duurzamer en eerlijker Nederland.

Betekenis

  • Voor jongeren

De jongeren maken ‘on the job’ kennis met maatschappelijke organisaties, campagnevoeren en het agenderen van belangrijke maatschappelijke thema’s. Ze geven zelf aan wat ze willen leren en doen veel kennis en ervaring op. Dit, plus een certificaat, een persoonlijke aanbeveling en een uitgebouwd netwerk, helpt bij het zoeken naar een mooie baan. Verder geeft deze MDT hen inspiratie en vertrouwen om ook in de toekomst het verschil te kunnen maken voor een klimaatrechtvaardig Nederland. Jongeren ervaren dat hun bijdrage ertoe doet en iets teweegbrengt in de samenleving. Dat versterkt hun gevoel voor eigenwaarde.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Jongeren hebben de toekomst. Daarom is het heel belangrijk dat een brede en diverse groep jongeren actief meedenkt over klimaatvraagstukken. Dit project geeft hieraan een impuls. Door jongeren een belangrijke rol te laten spelen binnen projecten en campagnes hebben de deelnemende organisaties meer impact in het maatschappelijk debat. Hun onderwerpen komen hoger op de politieke agenda. Bovendien leren milieuorganisaties van de jonge MDT’ers leren hoe zij hun leeftijdgenoten kunnen bereiken.

Doelgroep

Jongeren van 18 tot 28 jaar (hbo-niveau).

Regio

Landelijk

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Veel jongeren maken zich zorgen over klimaatverandering. Ze willen een klimaatbeleid waar de aarde en wij allemaal beter van worden, en denken na over duurzame manieren om ons te verplaatsen, ons eten te produceren en onze huizen te verwarmen. Fair Future Generators biedt jongeren de mogelijkheid zich hiervoor in te zetten: voor klimaatrechtvaardigheid en de systeemverandering die daarvoor nodig is. Deelnemers aan Fair Future Generators zetten zich 4 maanden lang, 1-2 dagen per week in voor een project of campagne voor een groene, eerlijke toekomst waar iedereen deel van uit maakt. Zo kunnen jongeren een campagne opzetten om vervuiling tegen te gaan, organiseren ze een festival over bomen, of voeren een actie om meer mensen mee te krijgen in de strijd tegen klimaatverandering. Dit doen zij bij Milieudefensie of bij één van de plaatsingspartners door heel Nederland - onderverdeeld in regio Noord (Friesland, Groningen, Drenthe), regio Midden (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland en Overijssel), en regio Zuid (Zeeland, Noord-Brabant, Limburg). Deelnemers aan Fair Future Generators volgen uitdagende trainingen over onderwerpen als projectplanning, organizing en inclusiviteit zodat ze leren hoe zij echt impact maken met hun project. Ze worden gecoacht door een regionale coördinator en peer coach die hen helpt eventuele obstakels zelf op te lossen. Tijdens maandelijkse inspiratie meet-ups ontmoeten ze milieuprofessionals en jongeren met een andere achtergrond, zoals deelnemers van andere MDTs. Bovendien ontwikkelen deelnemers van Fair Future Generators hun skills op het gebied van storytelling, planning en feedback geven, waarvan ze de vruchten plukken in hun verdere carrière of opleiding.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
743004016
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
G. Buit
Verantwoordelijke organisatie:
Vereniging Milieudefensie