FC Noaber/Jeugdvrijwilligerswerk
Wat houdt het project in?
Een Noaberdeal is als een pizza. Jongeren kiezen eerst de grootte van hun ‘pizza’: Brons (80 uur), Zilver (120 uur) of Goud (160 uur). Vervolgens kiezen ze de ‘bodem’, ‘saus’ en ‘toppings’: het werk dat ze gaan doen bij een (sport)vereniging, welzijnsinstelling, zorginstelling of een andere (maatschappelijke) organisatie. Zij kunnen daarbij kiezen uit Sport, Welzijn, Cultuur, Technologie, Horeca, Zorg en Basisonderwijs. Wie bijvoorbeeld voetbaltrainer wil worden, zoekt eerst een club die een jonge trainer zoekt en die bij hem/haar past. Daar volgt de jongere een opleiding en vaardigheidscursussen, om vervolgens daadwerkelijk aan de slag te gaan. Alle trajecten duren 6 maanden. Een special ‘Noaberteam’, bestaande uit jongeren met een diverse achtergrond op het gebied van sport, ICT en marketing en organisatie, begeleidt de kandidaten. Dit team krijgt zelf begeleiding van ervaren coaches. Tijdens een terugkomdag kijken de jongeren terug op het traject en wat hun volgende stappen zijn richting werk, opleiding en/of vrijwilligerswerk.
Doelen/beoogd resultaat
- Voor jongeren
De deelnemers combineren iets goeds voor een ander met werk dat bij hen past. Zo ontdekken en ontwikkelen ze hun talenten. Afhankelijk van het aantal uren krijgen ze een EHBO- en reanimatietraining, een beroepskeuzetest, een competentietraining,een ondernemerschapstraining en een slotfeest. Daarnaast krijgen ze een vrijwilligersvergoeding die afhankelijk is van hun leeftijd (€ 2,75 netto < 22 jaar en € 5,- vanaf 22 jaar). Tijdens de Noaber-avonden kunnen de deelnemers ervaringen delen en interessante presentaties bijwonen.
- Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving
Gemeenten en organisaties krijgen met deze MDT-jongeren in beeld – ook jongeren die normaal gesproken lastig te bereiken zijn, zoals jonge statushouders. Zij kunnen via de Noaberdeal geholpen worden om te integreren en op eigen benen te gaan staan, met alle maatschappelijke voordelen van dien. Verenigingen kunnen jonge vrijwilligers aan zich binden; scholen krijgen de mogelijkheid om praktijkleren te promoten; en instellingen en bedrijven ontwikkelen een kweekvijver voor potentieel toekomstig personeel.
Doelgroep
Jongeren van 14 t/m 27 jaar
Regio/gemeente(n)
Oldenzaal, Twente en later Noord-Oost Nederland