Mobiele menu

FDG-PET for avoidance of futile direct laryngoscopies under general anaesthesia with taking of biopsies in patients with suspicion on recurrent laryngeal carcinoma after radiotherapy

Patiënten met strottenhoofdkanker worden vaak behandeld met bestraling. Wanneer er verdenking bestaat dat de tumor is teruggekeerd, vindt een directe 
laryngoscopie plaats, een inwendig (endoscopisch) onderzoek van het strottenhoofd. Bij slechts 45 procent van deze laryngoscopieën blijkt dat de tumor inderdaad is teruggekomen. 
Het VUmc ging op zoek naar een selectiemiddel dat voorkomt dat patiënten onnodig dit belastende onderzoek ondergaan. De gebruikelijke behandeling werd vergeleken met een strategie waarbij patiënten eerst een zogeheten FDG-PET-scan ondergingen. Was deze positief of dubieus, dan werd alsnog een laryngoscopie gedaan. Bij een negatieve uitslag vond tenminste gedurende drie maanden geen inwendig onderzoek plaats, tenzij symptomen of klachten verergerden. 
Het onderzoek toont aan dat onnodige directe laryngoscopieën kunnen worden voorkomen, zonder dat de kans op genezing vermindert. Het gebruik van de PET-scan vermindert de belasting voor patiënten en bespaart kosten. Er wordt gewerkt aan het opnemen van deze strategie in de landelijke richtlijn.

Verslagen


Eindverslag

De RELAPS studie (REcidief Larynxcarcinoom; PET Studie) is ontwikkeld om bij patiënten met verdenking op recidief larynxcarcinoom na radiotherapie, de waarde van FDG-PET als selectiemiddel voor directe laryngoscopie onder narcose te bepalen. In een gerandomiseerde multicenter studie werd het huidige diagnostische traject, waarbij alle patiënten directe laryngoscopie ondergaan (conventionele arm), vergeleken met een strategie waarbij er na FDG-PET patiënten werden geselecteerd voor laryngoscopie (PET arm). De studiepopulatie bestond uit 150 patiënten waarbij verdenking bestond op recidief T2-T4 larynxcarcinoom na radiotherapie (zonder evidente tumor), en bij wie volgens de gebruikelijke wijze directe laryngoscopie was geïndiceerd door de behandelend arts. Primaire uitkomstmaat was het verschil in het aantal onnodige indicaties voor directe laryngoscopie tussen conventionele en op FDG-PET gebaseerde diagnostische arm. Secundaire uitkomstmaten waren operabiliteit van een recidief en de chirurgische marges van totale laryngectomieën. Ook kwaliteit van leven en directe medische kosten werden vergeleken tussen beide armen.

Kenmerken

Projectnummer:
94504311
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2005
2009
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. C.R. Leemans
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie VUmc