Fecale microbiota transplantatie via een centrale donor pool: doelmatige en veilige implementatie van een nieuwe behandelstrategie
Projectomschrijving
De FECAL trial heeft aangetoond dat fecale microbiota transplantation (FMT of donor feces infusie) effectief is als behandeling van recidiverende Clostridium difficile infectie (CDI), resulterend in genezing bij 94% van de patiënten. Voor patiënten met langbestaande en terugkerende Clostridium difficile infectie is geen andere effectieve behandeling voorhanden. De beschikbaarheid van zorgvuldig gescreende donoren is echter een probleem bij de toepassing van FMT in de dagelijkse praktijk. Hierdoor krijgen veel patiënten die daar wel voor in aanmerking komen de behandeling niet aangeboden.
Het plan is om een centrale donor pool op te zetten om gescreende donor feces uit te geven, waardoor patiënten laagdrempelig (en veilig) in hun eigen ziekenhuis behandeld kunnen worden met FMT. Dit zal leiden tot een veilige en doelmatige toepassing van FMT, en geeft tevens de mogelijkheid van kwaliteitscontrole en verder wetenschappelijk onderzoek naar deze behandelmethode.
Hoofdstudie
Bekijk de bijbehorende hoofdstudie van dit VIMP (Verspreidings- en Implementatie Impuls) project.
Verslagen
Eindverslag
Met de implementatie subsidie van ZONMW is de Nederlandse Donor Feces Bank opgericht (NDFB), ndfb.nl. Het doel van de NDFB is om zorgvuldig en standaard gescreende donorontlasting beschikbaar te stellen en daarmee veilige en laagdrempelige toepassing van FMT te faciliteren voor patiënten die dat nodig hebben. Deze patiënten kunnen daarmee dan in hun eigen ziekenhuis worden behandeld. Daarnaast wil de Nederlandse Donor Feces Bank onderzoek naar optimalisatie van het protocol voor FMT, en onderzoek naar nieuwe toepassingen voor FMT in de toekomst faciliteren.
De NDFB is gevestigd in het LUMC, op de afdeling Medische Microbiologie, en maakt gebruik van de biobank van de NDFB. De werkgroep van de NDFB bestaat uit infectiologen, microbiologen, MDL artsen, en methodoloog, en een extpert op het gebied van biobanking. De werkgroep vormt de basis van de NDFB. Namens de werkgroep is een dagelijks bestuur gevormd, en een coördinator aangesteld. Tevens is er een medische adviesraad ingesteld. De werkgroep heeft protocollen en SOP’s gemaakt voor elke stap in het werkproces van de NDFB (oa donor screening, bewerken van donor feces, opslag van donor feces suspensies en uitgifte van donor feces suspensies), en deze protocollen worden aan de hand van de bevindingen geëvalueerd en aangepast. Tevens heeft de werkgroep een consulterende functie: elke aanvraag voor een donor feces suspensie wordt door werkgroep leden geaccordeerd voordat tot uitgifte wordt overgegaan. Soms volgt uit deze consultatie ook een advies om eerst nog additionele diagnostiek in te zetten of een andere behandeling te kiezen.
De selectie en screening van donoren is de belangrijkste taak van de NDFB. Dit is moeilijker dan aanvankelijk was voorzien. Uit 230 aanmeldingen zijn uiteindelijk 8 donoren geworven in 2016 en 2017. Donoren worden regelmatig opnieuw gescreend met vragenlijsten en microbiologisch onderzoek van bloed en ontlasting, waarbij donoren ook (tijdelijk) weer ongeschikt kunnen worden bevonden. De donoren brengen met enige regelmaat donor feces waarvan ready-to-use donor feces supsensies worden gemaakt, die worden opgeslagen voor gebruik. In totaal zijn er in 2016 en 2017 63 fecessuspensies verstuurd naar 23 ziekenhuizen. Hiermee zijn 62 patiëntenm met recidiverende C. difficile infectie behandeld, waarvan 53 (85%) direct genezen is. De overige patiënten konden worden genezen met aanvullende antibiotica behandeling (bij een recidief na FMT is dat nu ons standaard advies) of een tweede donor feces suspensie infusie. Tevens zijn 10 feces suspensies gebruikt voor een studie naar het effect van FMT bij patiënten met post infectieuze IBS (studie verricht in VUMC, en resultaten zijn opgenomen in proefschrift van dr YH van Beurden, 2017). Tevens is 1 patient die drager was van een multiresistente bacterie in het LUMC met FMT via de NDFB behandeld (Stalenhoef et al, Open forum infectious diseases. 2017). Ook in 2018 zien we dat een toenemend aantal ziekenhuis de weg naar de NDFB weet te vinden om patiënten lokaal te kunnen behandelen met centraal uitgegeven donor feces suspensies.
Met de inspectie voor de volksgezondheid is uitgebreid gesproken voer de werkzaamheden van de NDFB. Daarbij is afgepsroken dat de NDFB het initiatief neemt om samen met andere belangstellende experts op het gebied van FMT in Nederland veldnormen op te stellen over de veilige toepassing van FMT in Nederland.
Als onderdeel van dit project is een business case gemaakt, waaruit de prijs van een donor feces suspensie kan worden berekend, en is een budget impact analyse verricht waarmee FMT als behandeling de weg in het Nederlandse zorgstelsel zal kunnen vinden.
Uit bovenstaande blijkt dat het doel van de implementatie subsidie bereikt is. In de toekomst streeft de NDFB er naar om het effect van FMT ook bij andere indicaties te onderzoeken, en indien bewezen effectief te faciliteren in het kader van patiëntenzorg. Gezien de snelle wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van FMT en microbiot