Mobiele menu

Follow up zorg na behandeling voor gynaecologische kanker – kan het minder?

Na een kankerbehandeling krijgen patiënten frequent nog controles, ook wel follow-upzorg genoemd. Het doel van deze controles is om terugkeer van ziekte te vinden en nazorg te leveren. Voor gynaecologische kanker (baarmoederhals-, baarmoeder-, schaamlip- en eierstokkanker) wordt eenzelfde schema van controles gevolgd. Er is maar weinig bewijs of dit schema het beste is. Tijdens de COVID-19-crisis waren we gedwongen om veel afspraken af te zeggen. Hierdoor hebben patiënten minder controles gehad of in een andere vorm, bijvoorbeeld telefonisch.

Doel

In dit project onderzoeken we hoe de follow-upzorg er precies uit zag tijdens de coronapandemie, en wat het effect hiervan was. Duurde het langer voordat terugkeer van ziekte werd vastgesteld? En wat waren de ervaringen van patiënten? Zo willen we meer leren over wat belangrijk is in de follow-upzorg: wat hebben patiënten echt nodig en hoe moeten we dit dan organiseren?

Werkwijze

We gaan bestaande data uit de kankerregistratie en van zorgverzekeraars analyseren en houden groepsinterviews met patiënten.

Kenmerken

Projectnummer:
05160482250002
Looptijd: 72%
Looptijd: 72 %
2023
2025
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. J.W.M. Aarts MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC Locatie VUmc
Afbeelding

Substitutie van zorg

Wat kunnen we leren van substitutie van behandelingen met een duidelijk meetbare ziektelast? Om dat te onderzoeken voor de benigne gynaecologie en gynaeco-oncologie financieren we een aantal projecten. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.