Mobiele menu

Food in Motion

Veel mensen willen gezonder eten, maar vallen toch steeds voor de verleiding van de ongezonde snack. Kun je ze helpen door op ‘snack hotspots’ gezonde alternatieve tussendoortjes aan te bieden?

Doel

Het Food in Motion project is erop gericht mensen die buitenshuis gezonder willen snacken te helpen om dat ook echt te doen door op plekken waar zij gewend zijn ongezond te snacken een lekkere en gezonde snack aan te bieden.

Aanpak

Om dit te onderzoeken hebben we samen met wijkbewoners, een snackontwikkelaar en een lokale bakkerij een nieuwe snack ontwikkeld die wij in een kleine foodtruck hebben aangeboden op het stationsplein in Utrecht. De snack, de foodtruck en de locatie werden zeer gewaardeerd door de potentiële klanten maar hebben niet geleid tot een verkoopsucces van de nieuwe snack een hartig of zoet taartje met veel groente en vezels en weinig vet en suiker. Dit hebben we onderzocht met interviews, vragenlijst, observaties en verkoopcijfers.

Samenwerkingspartners 

Het onderzoeksteam bestond uit psychologen, geografen, medici van de Universiteit Utrecht en medewerkers van de gemeente Utrecht.

Resultaten

De uitkomst van het project is dat er veel belangstelling is voor gezonde en lekkere snacks – anders dan soms wordt verondersteld maar dat het aanbieden in meer reguliere snackoutlets meer kansen bied om zo’n snack ook aan de man te brengen.

Producten

Titel: Eating behavior and food purchases during the COVID-19 lockdown: A cross-sectional study among adults in the Netherlands
Auteur: Maartje P. Poelman, Marleen Gillebaart, Caroline Schlinkert, Coosje Dijkstra, Elianne Derksen, Frederike Mensink, Roel C.J. Hermans, Pleun Aardening,Denise de Ridder, Emely de Vet
Magazine: Appetite
Titel: Gezonde snacks: de kunst van het verleiden
Auteur: Annemarie Wagemakers · Ien van de Goor · Denise de Ridder · gastredactie
Magazine: Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen
Titel: TSG Themanummer: de gezonde eetomgeving
Auteur: Annemarie Wagemakers, Ien van de Goor, Denise de Ridder
Magazine: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen
Link: https://mijn.bsl.nl/tsg-tijdschrift-voor-gezondheidswetenschappen-1-2020/18117528
Titel: Appetite – in press
Auteur: Schlinkert C., Gillebaart M., Benjamins J., Poelman M., de Ridder D.
Magazine: Appetite
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32343990/
Titel: voedingswaarde Van Taartjes
Auteur: Caroline Schlinkert
Titel: Projectwebsite Food in Motion (Op de gezonde toer)
Link: https://degezondetoer.nl/
Titel: Filmpje van lancering van Gezonde Snack
Link: https://www.facebook.com/UUdegezondetoer/videos/363604604258961/

Kenmerken

Projectnummer:
531001302
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2022
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. D.T.D. de Ridder
Verantwoordelijke organisatie:
Universiteit Utrecht
Afbeelding
Kennisbundel gezonde wijk

In de kennisbundel Gezond leven in gemeente en regio vindt u een selectie van de meest bruikbare kennis uit onderzoek naar gezondheidsaanpakken in de wijk voor gemeenten en GGD’en. In ruim 4 jaar is de kennis opgedaan in 35 projecten, met subsidie uit ons Preventieprogramma.