Food in Motion
Vraagstuk
Het Food in Motion project is erop gericht mensen die buitenshuis gezonder willen snacken te helpen om dat ook echt te doen door op plekken waar zij gewend zijn ongezond te snacken een lekkere en gezonde snack aan te bieden.
Onderzoek
Om dit te onderzoeken hebben we samen met wijkbewoners, een snackontwikkelaar en een lokale bakkerij een nieuwe snack ontwikkeld die wij in een kleine foodtruck hebben aangeboden op het stationsplein in Utrecht. De snack, de foodtruck en de locatie werden zeer gewaardeerd door de potentiële klanten maar hebben niet geleid tot een verkoopsucces van de nieuwe snack – een hartig of zoet taartje met veel groente en vezels en weinig vet en suiker. Dit hebben we onderzocht met interviews, vragenlijst, observaties en verkoopcijfers.
Uitkomst
De uitkomst van het project is dat er veel belangstelling is voor gezonde en lekkere snacks – anders dan soms wordt verondersteld – maar dat het aanbieden in meer reguliere snackoutlets meer kansen bied om zo’n snack ook aan de man te brengen.
Producten
TSG Themanummer: de gezonde eetomgeving
Projectwebsite Food in Motion (Op de gezonde toer)
Nieuwsbrief ZonMw - artikel Gezonde Taartjes over lancering snack
Filmpje van lancering van Gezonde Snack
Appetite – in press
Bekijk dit project in het hoofdstuk Wonen en leven in een gezonde wijk en omgeving in de catalogus ‘Dit zijn de voorlopige resultaten van de 35 projecten Gezonde wijk en leefomgeving’ (juni 2020)
Auteur: Maartje P. Poelman, Marleen Gillebaart, Caroline Schlinkert, Coosje Dijkstra, Elianne Derksen, Frederike Mensink, Roel C.J. Hermans, Pleun Aardening,Denise de Ridder, Emely de Vet
Magazine: Appetite
Auteur: Annemarie Wagemakers · Ien van de Goor · Denise de Ridder · gastredactie
Magazine: Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen
Auteur: Caroline Schlinkert